Прочитај ми чланак

АМФИЛОХИЈЕ У ПИСМУ ПРЕМИЈЕРУ МАРКОВИЋУ: У Црној Гори се најтеже крше права радника

0

Митрополит црногорско-приморски упутио је писмо председнику Владе Црне Горе Душку Марковићу у којем га обавештава о кршењу верских права радника у Црној Гори

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски упутио је писмо председнику Владе Црне Горе Душку Марковићу у којем га обавештава о кршењу верских права радника у Црној Гори. Владика са забринутошћу констатује да црногорски радник тешко долази до посла, док они који су ангажовани немају могућност да користи право на слободан дан. У писму Амфилохије наводи да је запањен што је већина верника спречена да дође на недељно богослужење – јер им њихов послодавац не дозвољава ни тај један једини слободан дан. А да ствар буде компликованија, често се испостави да се послодавци јавно декларишу као верујући људи. Међутим, ми данас у Црној Гори немамо проблем само са недељним даном, него и са периодом одмора радника (запослених) на нивоу године.

Архиепископ цетињски додаје да су теме попут боловања и годишњих одмора скоро забрањене у бројним фирмама које послују у нашој држави.

– Готово све црногорске продавнице, маркети и угоститељски објекти радили су пуно радно време на Божић, Бадњи дан, Васкрс и Велики петак! Па каквим онда породицама и каквој омладини да се надамо, ако родитељи и домаћини наших фамилија нису са децом бар на те дане? Да би неко предузеће радило на велики верски празник, било је довољно да уплати пар евра локалне таксе и да тако обесправи десетине или стотине својих радника – истакао је митрополит.