Прочитај ми чланак

АМФИЛОХИЈЕ: Прича се да Мило и Вучић имају договор, њих занимају овоземаљска добра

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поново је позвао Владу да повуче Закон о слободи вероисповести и да донесе пропис у складу са европским стандардима, изражавајући очекивање да протести неће стати све док се то не деси.

Он је поново критиковао председника државе Мила Ђукановића, тврдећи да је он „на челу целе приче око доношења Закона“.

– Нема ту никакве сумње, Ђукановић је на челу целе приче. Зато ја њега често пута и позивам да га крстим. Када се крсти, биће много мудрији, паметнији. Пева о вечној Црној Гори, а укида све оно што је вечно у Црној Гори, на чему је Црна Гора саграђена. Ја се у Бога надам да је то пролазна болест, као и свака друга болест и да ће се људи вратити једни другима у Црној Гори. Закони су они који братиме и обједињују народ, а не онај који га раздваја и који на темељима раскола претходних братоубистава граде будућност Црне Горе. Молим се Богу, да им Бог врати разум и да оздраве – рекао је за „Вијести“ митрополит Амфилохије, након литургије у паштровском манастиру Дуљево.

Коментаришући оцене да је Закон о слободи вероисповести погодан за Ђукановића и председника Србије Александра Вучића јер би подизањем тензија решили политичке проблеме унутар две државе, Амфилохије је казао да „о томе са њима треба разговарати“.

– Ја не знам, али се прича да има ту некаквих договора међу њима, јер су њих двојица заинтересовани за ова земаљска добра, па онда и користе своју политику у том правцу. Ја се у Бога надам да је то пролазна болест и да ће се поново Црна Гора и црногорска власт вратити себи, памети својој, мудрости, оно на чему је све саграђено од Светог Јована Владимира до Светога Петра и Светог Василија.

Он је поновио да би Влади било „најпаметније да што пре схвати да након великог народног отпора треба да повуче Закон“.

– То није политички дириговани отпор, него то проговара из бића народа. Ово ће се наставити, нема никакве сумње, све док они тај безумни Закон не повуку. То није никаква победа. То је победа правде, божје истине, победа изворне, исконске Црне Горе. Победа онога што је најсветије у Црној Гори кроз векове. То није моај моја против овога или његова против мене. Ми смо пролазни, само смо фигуре овде – рекао је Амфилохије.

Митрополит је навео да Епископски савет црногорско-приморске митрополије припрема иницијативу за оцену уставности закона и подсетио да су адвокати из Београда већ поднели захтјев за оцену уставности, на чему им се захвалио.

Протести апсолутно нису политичка прича. Ово је прича исконска, народна прича и они то треба да схвате и повуку безумни Закон и донесу законе какви се доносе широм Европе. То је једини закон такве врсте у Европи какав је донет – рекао је Амфилохије
– И наш правни савет, Епископски савет припрема такав акт и он мислим ових дана треба да буде поднет.

Упитан да ли иза народних скупова и шетње по црногорским градовима стоје политичке партије, као што то део опозиције себи покушава да припише, Амфилохије је поновио да то апсолутно нема никакве везе са политиком.

– Апсолутно није политичка прича. Ово је прича исконска, народна прича и они то треба да схвате и повуку безумни Закон и донесу законе какви се доносе широм Европе. То је једини закон такве врсте у Европи какав је донет – закључио је Амфилохије.

„Ако хоће да отму Цетињски и манастир Морачу, што не би Буљарицу?“

Митрополит Амфилохије рекао је да се новим Законом стварају и услови за отимање земље у Буљарици.

– То је у духу овога Закона. Не само Буљарица, него и све друге светиње. Неко ко се интересује да се богати на туђ рачун, сигурно да и Буљарица долази у обзир. Ако долазе у обзир светиње Цетињски манастир, манастир Острог, манастир Морача, онда је ту и Буљарица. У име некаквог новог Цетиња, нека нова власт која наслеђује Светог Петра по световном делу, сада сматра да то њима припада. Коме њима, ко су ти они којима припадају Буљарица и све остале светиње – рекао је Амфилохије.