Прочитај ми чланак

Америка шаље на КиМ осумњичене за повезаност с талибанима

0

САД планирају да на Косово и Метохију пошаљу најмање две особе које су прихватиле из Авганистана, како би их тамо подвргнуле даљим проверама, јер постоји сумња да су повезане са талибанима (терористичка организација забрањена у Русији), јавља Ен-Би-Си (НБЦ).

Извори те америчке телевизије рекли су да ће те особе бити послате на КиМ ради даљих провера, али да то не значи да оне нужно представљају претњу.

facebook.com/ZTVKhost/Printscreen

Исти извори су навели да САД тако поступају из предострожности и да је неки податак о тим особама – њихово име, порекло или број мобилног телефона – изазвао довољно забринутости да им не може бити дозвољен боравак у САД док не буду обављене додатне провере.

Ен-Би-Си, позивајући се на те изворе, тврди да ће и сви други који су евакуисани из Авганистана, а који изазову сличну забринутост такође бити послати на Косово и Метохију.

Више од 30.000 особа евакуисано је из Авганистана у САД, до сада је око 10.000 њих било на додатним проверама, а од тога око 100 због могућих веза са талибанима или терористичким групама, наводи Ен-Би-Си.

За две особе од тих 100 потребно је још додатних провера.

Портпарол америчког Министарства правде одбио је да коментарише те информације.