Прочитај ми чланак

Албанци признали Македонце, али без помињања Београдске патријаршије иједном речју

0

Синод Албанске Цркве „очекује извесно регулисање статуса аутокефалности и тачан назив нове Помесне цркве”.

Дана 23. фебруара 2023. године, Свети Синод Албанске Православне Цркве Албаније примио је такозвану „Православну цркву Македоније“ у евхаристијско општење.

У саопштењу Албанске Цркве наводи се да Синод на свом састанку, којим је председавао архиепископ Анастасије, са „радошћу“ поздравља одлуку Константинопољске патријаршије.

Синод Цркве Албаније одлучио је да „прима у евхаристијско општење јерархију, свештенство и мирјане Цркве под руководством архиепископа Стефана“ и признаје назив ове Цркве као „Охридска“.

У саопштењу се појашњава да подручје јурисдикције ове Цркве „лежи само у границама територије државе Северна Македонија“.

„Православна Црква у Албанији у протеклом периоду није давала никакве јавне изјаве, чекајући да се заврше неопходне црквене процедуре. У потпуности сагласни да је поменутом одлуком, широко прихваћеном, залечена рана постојећег раскола и да је обезбеђен мир и јединство у свој својој пунини, чека извесно регулисање статуса аутокефалности и тачан назив нове Помесне цркве, коју је обезбедио долично поштовани центар Васељенске Патријаршије“, наводи се у документу Албанске Цркве.