Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ ПЕВАЛИ ПЕСМЕ У СУБОТИЦИ, а на зиду изнад, окачена пушка и застава!

0

Друштвеним мрежама се шири снимак на ком група Албанаца из Суботице седи и пева песме за чији садржај корисници тврде да је националистички. Они певају са кечама на глави, што је део њихове традиционалне ношње, док је изнад њих на зиду окачена пушка.

Наиме, овај видео изазвао је бурне реакције, поготово Суботичана, који су побеснели када су схватили да их провоцирају они за чији су се опстанак на неки начин борили.

– Овај момак који снима је син власника једне суботичке пекаре. Ово се одвија иза те пекаре у њиховим просторијама – написао мушкарац који је објавио овај снимак.

Други који су коментарисали снимак, били су згрожени понашањем, јер док поменута екипа пева, изнад главе оног који снима атмосферу виси пушка на зиду.

„Срамота, у срцу Србије нама ово не треба“, „И ви пишете петицију за ове, срам вас било“.

Ипак, појавило се и једно тумачење, односно превод које речи које су ови људи певали. Према тврдњама тог момка, овде је испевана ратна националистичка песма, која се орила у ратном периоду, са Србима.

– Пошто говорим перфектно албански језик, тврдим да овде од горанског нема ни „г“.. Горанци говоре другачије.. и ово су Албанци 110%. Иначе је и песма о мајци Косову „нона јоне“ – значи мајка наша – намерно пишем како изговарају. Та песма се певала у ратном добу – тврдио је један корисник.

Није потврђено да ли је ова песма и ситуација имала било какву провокаторску намеру или је само приказала како се Албанци веселе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!