Прочитај ми чланак

Афера – Мариника показала доказе: Ана Брнабић и њен брат узели 40 милиона евра

0

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић показала је документа којима се, како она тврди, доказује да је фирма Игора Брнабића, рођеног брата премијерке Србије, за две године од њеног избора на ту функцију добила више од 40 милиона евра новца из буџета.

Тепић је након обраћања новинарима испред зграде Републичког јавног тужилаштва у Београду отишла и доказни материјал предала тај институцији, који показује пословање фирме Асеко Игора Брнабића са државним фирмама и институцијама.

„Фирма Асеко Игора Брнабића, две године након избора за премијерку његове сестре Ане Брнабић, добила је више од 40 милиона евра. Само од Електропривреде Србије (ЕПС) добила је 20 милиона евра, а до тада зарада фирме била је минорна“, рекла је Тепић на конференцији за новинаре испред Републичког јавног тужилаштва у Београду.

Како је навела, поред ЕПС-а фирма премијеркиног брата добијала је новац и од Националне службе за запошљавање Министарства финансија, Министарства трговине и многих других.

Тепић је додала да је након постављења Ане Брнабић за премијерку у јуну 2017, већ у августу убрзано отворена Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, која по закона директно одговара њој.

„Та канцеларија је 15. новембра 2017. године фирми рођеног брата премијерке доделила уговор од 180 милиона динара. Ово је најдиректнији могући сукоб интереса. Не знам да ли је икада било оволико кристално јасно“, рекла је она.

Игор Брнабић је новац, додала је Тепић, од Канцеларије ИТ Владе Србије добио за израду „централног регистра становништва“ и навела да је то „занимљиво у години лажних избора“, да брат премијерке има регистар какав можда нема ни Републички завод за статистику.

Тепић је нагласила да фирма Асеко не послује увек директно са институцијама које се финансирају из буџета те је навела пример пословања Министарства правде са фирмом „Атос ИТ солушнс“, где је у групацији добављача фирма премијеркиног брата.

„Разлог због којег у Србији нема новца за ученике, професоре, студенте и њихове снижене школарине, за нова радна места, лекаре али и разлог додатног задуживања Србије на међународној берзи је то што је ‘братија’ Брнабић ‘детонирала’ буџет Србије. Она је поред ‘братије Вучић’ постала прва у черупању јавног буџета“, истакала је она.

Осврнувши се на ранија образложења Ане Брнабић на критике пословања њеног брата са државним фирмама, када је упитала да ли зато што јој је брат – Игор Брнабић не треба да послује, Тепић је нагласила да то јесте цена преузимања јавне функције.