Прочитај ми чланак

Шпанија пред грађанским уличним ратом?

0

Герила на шпанским улицама: ‘Ovo је прави улични рат!
Укупно 15 ухапшених особа, од којих један малолетник, а један у затворској болници са смрсканим носом, по наводима Главне полицијске управе у Мадриду, те још 39 повређених, од којих 16 задржаних на болничком лечењу – то је у петак био дефинитиван резиме најгорих сукоба између демонстраната (млади и незапослени) и полиције у Мадриду.

Жестоко у престоници
Протеста је било у још осамдесетак градова, али у престоници је било баш жестоко – па је и полиција у први мах јавила погрешан, заправо више него преполовљен број притворених –  због наводног „отпора и непослушности” полицији,„изазивања нереда” и „напада на власт”.

Ако ћемо право, за „изазивање нереда итд.” полиција је могла позатварати не 15, него 100.000 особа, јер их је отприлике толико било на Пуерти дел Сол и околним улицама, где су протестовали против мера владе Мариана Rajoya из Народне странке. Демонстранти, а и многи други Шпанци, сматрају да је Влада неправедно распоредила оптерећење мера штедње и да цех плаћају углавном слабији, незапослени, а не они који су кризу изазвали, лошом политиком и лоповским трошењем – корумпирани политичари, банкари и итд..

Нови талас репресивних мера почео је паралелно са захтевом Шпаније да јој Европска унија спаси посрнуле банке.

Гаће на штапу
Да није било помоћи Уније, Шпанија би била присиљена обуставити плаћања својих приспелих обавеза, како је у Конгресу рекао министар финансија Цристобал Монторо.

Против Rajoyeвe владе овај пут су на улицу изишли не само млади и незапослени, него и државни службеници, лекари, професори, ватрогасци који су се скинули до гола у Миересу у Астурији и у Мадриду да би илустровали гаће на штапу. Међу демонстрантима били су и полицајци у цивилу, који су могли с друге стране осетити како је то кад  јуриша полиција.

Пандемониј се отворио након поноћи, када је полиција пошла рашчистити Пуерту дел Сол, истовремено спречавајући да они који су кренули низ Цалле де Цедацерос стигну до Конгресаа. Стерани у попречне улице, најљући међу протестантима почели су градити барикаде, док је полиција  јуришала користећи сузавац и опет гумене метке. Тако је Мадрид постао позорница правог герилског рата . „Као да смо у Атини”, одушевио се неки млади Енглез, опијен адреналином.Мадридске улице су зачас биле пуне дима, каменица и крви.

Да ли је то нови грађански рат почео у Шпанији?