Прочитај ми чланак

Хрватски полицајац малтретирао српске туристе!

0

Мирослав Матић и Александар Марић ухапшени су заједно са четворо чланова фамилије у Хрватској, и то само зато што су Срби!

Хрватски полицајац Доналд Думанчић их је заједно са колегом зауставио на путу надомак граничног прелаза Струмице, између Босне и Хрватске, јер су српски туристи путујући на море у Книн, пропустили да се упишу у књигу прелазака.

Уследило је привођење, праћено увредама и психичком тортуром, а затим су 13 часова држани у книнској полицијској станици без хране и воде!

Матић и Марић су у Хрватске кренули како би летовали у Книну, а пре тога су свратили до села надомак граничног прелаза Струмице, између Босне и Хрватске, где је Александар желео да посети место где је некада био његова кућа, која је спаљена током рата 90-их година.

Возили су путем зараслим у коров који се налази између две државе, тако да локални становници имају један део дома у Хрватској, а други у БиХ. Двојица Срба нису ништа посумњала када им се на путу испречио цивилни џип и из њега изашла два човека у цивилној одећи.

– Доналд Думанчић је овлаш махнуо некаквом картицом уместо легитимације и затражио да види пасоше, а када се уверио да смо Срби, само је наредио – поћи ћете за мном – прича Мирослав, док Александар додаје: – Чим је видео београдску регистрацију, почео је да нас малтретира и вратио нас на гранични прелаз. Представио нам се као шеф унутрашње контроле. Када сам кренуо у просторију где су ми рекли да оставим саобраћајну, начуо сам разговор Доналда и једног полицајца. Тај је рекао Доналду: „Шта радиш то, остави људе на миру“, а овај је одговорио: „Пусти да их ја дирам“.

После дужег убеђивања Мирослав и његов брат су уверили Доманчића да имају хрватско држављанство, после чега их је полицајац пустио, али нису хтели да напусте остале затворенике. Одатле су их спровели до полицијске станице у Книну, где су их 13 и по часова држали без хране и воде.

Думанчић их је затим натерао да потпишу изјаве у којима, како кажу Марић и Матић, „реч једну нису они написали“.

– Када смо хтели да дамо своје изјаве и питали га зашто нас малтретира, он је одговорио да ћемо, ако наставимо да се жалимо или помислимо да га тужимо, добити месец дана затвора. Није нам дозволио ни да зовемо српски конзулат и стално нам је понављао да има кратак фитиљ и да једва чека да Хрватска згази Србе у фудбалу. Моја сестра је плакала због провокација, а он јој се смејао у лице – наводи Александар.

Изнурени и уплашени, превезени су под пратњом у марици до МУП-а.

– Ту су нам рекли да, чим је кренула папирологија, нема повратка. Позвали су судију из Сплита буквално са плаже да дође због нас. Она је била згрожена ситуацијом и дубоко се извињавала. На крају нас је пустила јер није имала због чега да нас оптужи – прича Мирослав. После тога Срби су доведени до границе и избачени, због чега најављују и подизање тужбе против државе Хрватске.

У хрватском МУП-у је речено да ће се наредних дана огласити поводом овог случаја.

– Начелник полиције нам је рекао да нам се Доналд лажно представио и да је он заправо нижеразредни полицајац. Добили смо забрану уласка у Хрватску на три месеца, а наши рођаци који имају њихово држављанство три месеца услова да не понове прекршај. Судија се згранула кад је чула шта су нам урадили, а извињавао се и начелник полиције са колегама и нису нам ни ставили забране у пасош – прича Александар Марић.

(Ало)