Прочитај ми чланак

Французи утврдили да амерички ГМО кукуруз НК603 убија тумором пацове

0

Молекуларни биолог Михаел Антониу, који је био саветник у овом истраживању, тврди да би требало „тестирати све ГМО усеве у период од две године“
Француски научници су открили да су пацови које се хранило са ГМО кукурузом америчке корпорације Монсанто оболели од тумора и других компликација, укључујући оштећење бубрега и јетре.

Због најновијих открића, француска влада затражила је од државне агенције за здравље и безбедност да прегледа резултате истраживања које је такође прослеђено и ЕУ агенцији за заштиту хране.

„Влада ће затражити од ЕУ ауторитета да предузму све неопходне мере за заштиту здравља људи и животиња, мере које би могле укључивати и хитну суспензију увоза НК603 кукуруза у Европску Унију“, саопштило је француско министарство здравства и животне средине.

Научници француског универезитета у Каену утврдили су, иначе, да пацови који су јели кукуруз НК603 – који је створен да буде отпоран на Монсантов производ за уништавање корова – умирали раније од оних који нису конзумирали НК603.

Резултати њиховог истраживања су објављени у часопису за храну и хемијску токсикологију. Потом су били  представљени на конференцији за новинаре у Лондону. Истраживање је предводио професор молекуларне биологије, Жил-Ерик Сералини.

Монсанто је засад једино објавио: да ће прегледати резултате, али је истовремено указао да су „друга истраживања потврдила да су (његови) производи безбедни“.

Неки француски научници су изјавили да су скептични према истраживању и указали на проблеме статистичких метода.

С друге стране, молекуларни биолог Михаел Антониу, који је био саветник у овом истраживању, чак тврди да би требало „тестирати све ГМО усеве у период од две године“.

„Сматрам да су подаци довољни да се привремено повуче дозвола за оглашавање ове врсте ГМО кукуруза, док се не обави поновљена студија на већем броју животиња како бисмо добили пуну статистичку снагу која нам је потребна“, истиче Антониу.

 

(Факти)