Прочитај ми чланак

Уласком Хрватске у ЕУ, БиХ остаје без Хрвата

0

Ризик од исељавања Хрвата из БиХ по уласку Хрватске у ЕУ
Због недостатка посла и тешке социјално економске ситуације млади у БИХ често излаз виде у одласку из земље, а многи Хрвати из БИХ, који поседују хрватско држављанство, потражиће срећу у ЕУ после уласка Хрватске у Унију, објавио је Кропортал.ба. преносећи резултате истраживања невладине организације Кроација Либертас. Кроација Либертас је спровела пет анкета међу младима, апсолвентима и радно способним особама које су уписане на заводе за запошљавање у БиХ и закључила да ће чак 70.000 младих и радно способних Хрвата из БиХ напустити ту земљу и потражити посао у некој од земаља ЕУ.

 

На питање „Хоћете ли потражити посао у ЕУ након уласка Хрватске у ЕУ?“, чак 98 одсто од укупно 4.000 испитаника је одговорило потврдно.
Екстраполацијом овог узорка и предвиђањима према којима ће сваки радно способни а незапослени Хрват из БИХ покушати да потражи посао у Европској унији, дошли смо до закључка како ће се број босанских Хрвата драстично преполовити, наводи ова невладина организација. Тако ће, упозорава Кроација Либертас, популација Хрвата у БИХ остати без додатног броја радно способних људи.

„За овакве трендове, понајвише је одговорна лоша политика хрватских политичара који на овакве и сличне констатације одговарају како су ‘и њихова деца већ одавно део ЕУ'“, оцењује невладина организација, упозоравајући да ће општи избори 2014. године у БиХ показати „право лице и стање хрватске политике у БиХ која ће остати без 50 одсто редовног бирачког тела“ чиме ће положај тамошњих Хрвата бити додатно отежан.

 

(Кропортал.ба)