Прочитај ми чланак

СПЦ: Саопштење за јавност поводом медијских спекулација о доласку папе у Србију

0

Саопштење за јавност поводом медијских шпекулација о доласку папе у Србију
Поводом информације Информативне католичке агенције (ИКА) из Загреба, пренете и од стране неких других загребачких медија, да постоји могућност да садашњем папи римском, Његовој Светости Бенедикту XVI, буде упућен позив Српске Православне Цркве да посети Србију у оквиру јубилеја Миланског едикта (2013.), саопштавамо јавности, по дужности и савести, чињенично стање и молимо медије, загребачке, београдске и остале, да не производе непотребне лажне слике и утиске.

Његова Светост Бенедикт XVI, папа римски, никада није ни званично ни незванично, ни непосредно ни посредно, чак ни алузијом, упутио поруку – или бар сигнал – Српској Православној Цркви да жели да посети Србију. За Српску Православну Цркву, следствено, тема папине посете Србији уопште не постоји нити она, под таквим околностима, може да се разматра у оквиру канонске надлежности Српске Православне Цркве.

Не постоји никакво „противљење појединих епископа” него једногласна одлука Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве да се на прославу Миланског едикта следеће године позову поглавари Православних Цркава и високе делегације (дакле, одговорни представници, али не и поглавари) инославних хришћанских Цркава, у том броју и Римокатоличке Цркве.

Иначе, сматрам да је начин на који ову исфабриковану тему и лажну дилему третира већина медија у Србији, па, ево, и неки у Хрватској, дегутантан за све озбиљне и добронамерне хришћане – православне, римокатолике и остале.

„Сматрам да је начин на који ову исфабриковану тему и лажну дилему третира већина медија у Србији, па, ево, и неки у Хрватској, дегутантан за све озбиљне и добронамерне хришћане – православне, римокатолике и остале“, закључује се у саопштењу које је потписао Епископ бачки Иринеј.

 

(spc.rs)

 

А да је прича о доласку папе у Ниш само део специјалног рата против СПЦ и српског православног народа, о томе је већ извештавао наш портал, srbin.info: Хрватске провокације: Папа долази у Ниш 2013 године?