Прочитај ми чланак

Скандал у Црној Гори: Најмање 14.267 бирача има двојнике

0

У централном  бирачком списку Црне Горе – за који је Мило Ђукановић поносно рекао да је међу најуређенијим и најперфектнијим на свету – налази се најмање 14.267 бирача који имају једног или више „двојника“ са истим именима, презименима и адресама становања, а различитим матичним бројевима и шифрама бирача.

То су подаци које је Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) доставила „Вијестима“.

„Да није реч само о суграђанима и рођацима који се исто зову и живе на истој адреси, показују и бројни конкретни примери који наводе на сумњу да многи од наведених бирача гласају по више пута и тиме драстично утичу на резултате избора”, указао је МАНС.

Тако у општини Беране два Мелвина Хоџића имају различите јединствене матичне бројева (ЈМБ), оба рођена 14. фебруара 1994, живе и гласају на истом бирачком месту – Трпези. Њихова шифра бирача разликује се само у последњој цифри (43186 и 43187).

МАНС као следећи пример неправилности у бирачким списку наводи да у Подгорици, у Улици Васа Раичковића 18, живе два Петра Шановића, рођена истог дана, месеца и године , док у Улици Ивана Милутиновића 9 живе две Сање Шишовић рођене исте године, месеца и дана.

„Вијести“ су преко веб адресе које је објавило надлежно Министарство за информационо друштво (МИДТ) утврдиле да су подаци за већину бирача чије је податке МАНС доставио тачни и према тој Владиној бази података доступној свим грађанима.

Истовремено на два бирачка места

Међу могућим неправилностима у бирачком списку, МАНС је уочио и да многи бирачи имају иста имена, презимена, адресе становања и године рођења, а неки чак и датум рођења, али да гласају на различитим бирачким местима, под различитим шифрама бирача.

„Вијести” су синоћ на сајту biraci.me утврдиле да у бирачком списку постоје двије Сандре Ракочевић из Подгорице, рођене 23. јуна 1994, које имају исту адресу – Стева Бољевића 20А/2. Једна гласа у ЈУ ОШ Октоих, а друга у МЗ Забјело.

На овим истим бирачким местима гласају и две Дијане Баошић које живе на истој адреси Николе Тесле бб, а рођене су исте године (1977.).

Према наводима МАНС-а, две Славице Рабреновић живе на истој адреси у Далматинској 180 у Подгорици, прва је рођена 23. 3. 1957. године, а друга 23. 4.1957. године. Прва гласа на бирачком месту дечји вртић „Љубица Поповић” у Толошима, а друга у Омладинском дому Толоши.

Сличан је и пример две Анке Вуковић које живе у Загоричу бб. Једна је рођена 25. јуна, а друга 25. јула исте, 1968. године. Прва гласа у ЈУ ОШ Бранко Божовић, а друга у МЗ Загорич.

 

Исто име, различит матични број

Бројни су, указује МАНС, примери лица која се исто зову, живе на идентичним адресама и гласају на истим бирачким местима, а имају различите датуме рођења, матичне бројеве и шифре бирача.

Према наводима МАНС-а, у Беранама постоје две Зорице Мијовић, обе живе на адреси Б. Делетића 8, гласају на истом бирачком месту, али је једна старија три године и имају различите шифре бирача.

Слична је ситуација и са две Радмиле Зечевић које живе у улици 29. новембра у Беранама, између њих је седам година разлике, гласају на истом бирачком месту, а шифре бирача им се разликују у само два броја, старија има број 2073, а млађа 2075.

У саопштењу МАНС-а се наводи и пример из Бијелог Поља где према бирачком списку на бирачком месту Барице право гласа има само 105 бирача, од којих три бирача имају исто име, Божидар Бошковић. Божидари су рођени 1936, 1937. и 1948. године, а њихове бирачке шифре су 25069, 25072 и 25075.

У истом граду, у месту Недакуси живе две Марије Јеврић које гласају на истом бирачком мјесту, обе рођене 1991. године, једна 16. фебруара, а друга 30. јула.

 

Цетиње пуно „двојника”

Овакви примери су у цетињској општини бројни, а један од њих је и на адреси Хумци 22 где живе две Наде Брацановић, рођене су у размаку од две године, а шифре бирача им се разликују за два броја (1902 и 1904).

У истој улици живе и двојица Саша Калуђеровића, међу којима је четири године разлике, али су, према информацијама МАНС-а, уписани у бирачки списак један испод другог (шифре бирача 2210 и 2211).

Цетињанке Наде Ивановић живе у Улици Сава Бурића 24, рођене су у размаку од годину дана, а шифре та два бирача иду једна за другом (8245 и 8246).

У Никшићу постоје двојица Зорана Јокића који живе у Ул. Требјешка 3. Обојица су рођена 1971. године, један 10. јануара, а други 10. новембра, док им се шифре бирача разликују у задње две цифре (28804 и 28875).

Из МАНС-а наводе и да на Булевару 13. јула 61, живе две Љиљане Лалић које су рођене 1957. године, једна 24. фебруара, а друга 2. јуна, а бирачки списак су уписане једна иза друге (шифре бирача 25278 и 25277).

У Подгорици на истој адреси, Ђуље Јованова 41 живе две Светлане Дедић које су рођене исте године, али је једна старија седам месеци и један дан од друге.

На тој адреси живе и две Вере Дедић, једна је рођена 27. марта, а друга 27. априла у размаку од шест година.

Сличан је и пример два Сакиба Демировића који живе у Улици Франца Прешерна 4, један је рођен 9. 11. 1972, а други 9. 1. 1972. У подгоричкој општини на адреси Петра Лубарде 114 живе две Милијане Јоковић које су рођене 1939. године, једна 12. јануара, а друга 12. фебруара.

У МАНС-у указују и да су у бирачком списку уписана и два Александра Матковића који живе на адреси Трг Николе Ковачевића 4, обојица рођена 1969. године, али један 6. априла, а други 6. маја.

На истој адреси у Далматинској 146 живе и два Милоша Радуловића који су рођени 1990. године у размаку од пар месеци. На адреси Митра Бакића 138 у Подгорици живе две Недељке Радуловић, рођене исте 1939. године, једна 8. априла, а друга 9. априла. И двојица Никола Радуловића живе на истој адреси, у Улици 18. јула 55, рођени су исте 1979. године, један 24. новембра, а други 23. децембра.

Према наводима МАНС, постоје две Вјере Раичевић у улици Ској – А2, обе су рођене 1952. године, али је једна старија свега шест дана. У Улици Пека Павловића 15 живе два Веска Секуловића, рођена исте 1968. године, али је један рођен 1. августа, а други 18. октобра.

Две Јованке Вулетић живе у Улици Ђечевића 34, рођене су 1941. године, једна 15. априла, а друга 15. Септембра. У Рожајама, на адреси Радуна Ђукића 9 живе две Санеле Бадић које су рођене 1972. године, међутим једна је рођена 5. јануара, а друга 9. септембра.

МАНС је раније дошао до података да на бирачком списку најмање 1.282 бирача немају уписан матични број, док је 290 грађана уписано на два различитита бирачка места.

Позитивна Црна Гора која је након анализе бирачког списка потврдила тачност података тражила је јуче исправку наводећи да је „ЦД и приступ централном бирачком списку добила од МИДТ-а, а не од Државне изборне комисије како је раније писало у њиховом саопштењу“.

 

Три Јасмина, пет Алена

Поређење података из бирачког списка МАНС-у је, како наводе, отежала чињеница да многе мање општине и сеоска подручја немају прецизне адресе и бројеве станова, односно кућа.

Они, ипак, наводе да у месту Калаче код Рожаја гласају три Јасмина Калача који су рођени исте 1991. године. Један је рођен 20. јануара, други 22. јануара, а трећи 8. новембра.

У истом месту у коме има мање од хиљаду бирача гласа пет Алена Калача, од којих су тројица рођена 1988. године (29. април, 4. јун и 21. јул), а двојица 1992. (13. и 20. септембар).

 

Шта ради Лазовић?

Имајући у виду да је реч о великом броју бирача, у МАНС сматрају да откривене неправилности у бирачком списку могу значајно утицати на резултате избора.

„Међу више од 14.000 случајева има и оних код којих нису у питању неправилности, већ се суграђани исто зову, па позивамо Министарсво за информационо друштво и телекомуникације (МИДТ) и све политичке партије да на основу увида у списак који ће бити објављен на сајту МАНС-а провере да ли је реч о истим лицима или су у питању злоупотребе“, казала је извршна директорка те НВО Вања Ћаловић.

Из МИДТ-а, који води Вујица Лазовић, прекјуче је саопштено да је Централни бирачки списак „транспарентна” и „ажурна” база података.

 

(Вијести)