Прочитај ми чланак

Русија пред увођењем кривичне казне за вређање осећања верника

0

У доњем дому руског парламента – Државној Думи – формирана је мешовита посланичка група за заштиту хришћанских вредности која је иницирала пооштравање законских казни за вређање осећања верника.

Први заменик председнка комитета Државне Думе за послове друштвених удружења и религиозних организацја Сергеј Попов, који је и сам у саставу групе, изјавио је: „Залагаћемо се да у Кривични законик РФ вратимо члан о одговорности за вређање осећања верника”.

Објаснио је да постојећи члан закона о вандализму `специфично функционише`, док други члан, који предвиђа затворску казну, уопште не функционише.

Дума је прошле недеље започела расправу о законо „О заштити религиозних права грађана Русије”. Његови предлагачи су све четири партије заступљене у Думи.

Чланови групе истичу да се у последње време све чешће вређају религијска осећања грађана уз примену насиља.

Убиства духовних лидера, насиље према верницима, спаљивање крстова, рушење цркава, богохулничке хулиганске акције, вандализам на гробљима, исписивање увредљивих написа – сва та дејства су, према њиховој процени, усмерена на рушење вишевековних духовно-моралних основа Русије и дискредитовање њених вредности, а све у циљу распиривања грађанских сукоба и подривања суверенитета земље.

У законском предлогу се предвиђа неопходност да се појача одговорност за вређање религиозних осећања грађања као и скрнављење светиња које верници поштују.

У предлогу законских допуна се инсистира на кажњавању оваквих дела.

 

 ( ФАКТИ )