Прочитај ми чланак

Реџеп Тајип Ердоган: БиХ ће корачати брже у будућност ако буде у НАТО

0

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас у Сарајеву да нико не сме сумњати у целовитост и интегритет Босне и Херцеговине, којој је прогнозирао улазак у ЕУ пре Турске.

Ердоган је, након разговора са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом, новинарима рекао да је циљ свих напора јединствена и снажна БиХ, БиХ у заједништву.

„Желимо народе БиХ који негују и гаје узајамно поверење. Нико не сме сумњати у целовитост и интегритет БиХ“, рекао је Ердоган додавши да је са Бевандом разговарао о свим пољима и сегментима сарадње: војним, политичким, културним, економским..

Премијер Турске је истакао да је за његову земљу битно да се БиХ нађе у саставу НАТО.

„Могу постојати они који се противе интеграцији БиХ у НАТО инстанце. Али, верујем да ће БиХ пуно снажније и пуно боље ка будућности корачати ако се нађе у НАТО-у. Ми константно пратимо и позивамо, и као Република Турска подстичемо пријем и убрзани процес интеграција БиХ у НАТО-у“, навео је Ердоган додавши да Турска испитује све што би могло да кочи пријем БиХ у тај војни савез 

Он је рекао да Турска придаје и велики значај интеграцијама БиХ у Европску унију изразивши жаљење због чињенице да БиХ није позвана да се прикључи ЕУ.

 

(Танјуг)