Прочитај ми чланак

Радосна Србија: Боже, дај да будемо богоугодни ђаци, понос и дика својим родитељима и Србији!

0

Епископ Атанасије Ракита у Цркви Светог Марка служио традиционалну литургију за успешан почетак нове школске године. Присуствовало више од 1.500 ученика.
Нека је им је нова школска година успешна и срећна.

Више долазе основци
На недељној литургији у цркви више је било деце из основних школа него из средњих. Као разлог за то вероучитељи наводе чињеницу да се деца сада на време усмеравају ка веровању у Бога.
– Од петог разреда долазимо недељом у цркву на молитву и тако ћемо сваке године – кажу осмакиње из Основне школе „Иван Горан Ковачић“.

Храм Светог Марка и друге парохијске цркве у Београду јуче су били пуни ђака који су слушали литургију и молили се за успешан почетак школске године. Сваке године у септембру организује се групна посета цркви, где се ђаци са својим наставницима веронауке моле за своје знање и напредовање у школи.

 У Цркви Светог Марка јуче је 1.500 ђака присуствовало литургији, коју је служио епископ Атанасије Ракита, а после тога су се испред цркве послужили сендвичима и соком.

 – Данас се деца традиционално моле Господу Богу и Светом духу за помоћ да оно што уче брзо упамте, разумеју и не забораве, као и да то знање умеју да примене у животу. Ова молитва се организује сваке године на почетку школе – каже вероучитељ Душан Ћатић из Основне школе „Иван Горан Ковачић“ у Београду. Према његовим речима, деца се највише опредељују за веронауку као изборни предмет.

 – Драго ми је што деца бирају веронауку. Ово је леп дан за школарце. После литургије и призивања Светог духа, организовано је послужење као израз љубави према деци којој предајемо верску наставу – каже Ћатић.

 После литургије, ђаци су расположени излазили из цркве, како су нам рекли, уверени да ће уз Божју помоћ лакше савладати школске обавезе.

 

(Куирир)