Прочитај ми чланак

Побуна у Бенгазију, полиција отказала послушност

0

Полиција у Бенгазију отказала послушност Салиху Догману, човеку кога је Триполи послао да истражи напад на америчку Амбасаду. Догман тражи помоћ војске. Вашингтон, коначно, признао да је амбасадор Крис Стјуарт страдао у терористичком нападу.

Свега дан пошто је администрација Барака Обаме, коначно, признала да је напад на амбасаду у Бенгазију, у ствари, терористички напад, полиција у том граду отказала је послушност новименованом шефу служби безбедности, Салаху Догману, кога је Триполи упутио како би до краја расветлио тај догађај.

У Суштини, у другом по величини граду у Либији већ данима влада прилична анархија, па је нејасно да ли су и агенти Федералног истражног бироа, који су са осам дана закашњења стигли у Бенгази, уопште почели истрагу о нападу.

Догман је затражио помоћ војске како би могао да почне истрагу, али је судбина његовог захтева неизвесна, јер је је стање у Бенгазију, посла напада на амбасаду и доласка америчких агената и специјалаца, на ивици експлозије.

Америчке обавештајне службе сумњају да иза напада стоји Ал Каида и Суфијан бен Куму, некадашњи затвореник базе Гвантанамо на Куби и човек који је, наводно, својевремено био возач Осаме бин Ладена.

Куму је 2007. године из Гвантанама пребачен у Либију, али под условом да остане у затвору, али је побегао из затвора и склонио се у Судан.

Либијска влада, у време Моамера ел Гадафија, сматрала га је изузетно опасном особом, која се неће претерано премишљати пре него што почини терористички напад, наводи се у документу америчког министарства одбране у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

 

( РТС )