Прочитај ми чланак

Мухамед Филиповић: Сукобе у БиХ изазвале су спољне силе

0

Босански академик Мухамед Филиповић изјавио је да у Босни и Херцеговини никада није било сукоба док није, како је рекао, почео да интервенише спољни свет и поручио да грађани треба да се одупру свему што је производ силе.

Говорећи као уводничар на сесији Асоцијације независних интелектуалаца „Круг 99“ на тему „Изолационизам, сепаратизам и мир у БиХ“, Филиповић је рекао да је дошло време да Босна постане синоним за међусобно убијање, уништавање културе и живота, као највеће вредности.

„Моја порука је да се морамо одупрети. Нас желе натерати да прихватимо нешто што је производ силе, као да је то реално стање. Сила нема право на реалитет, а људи, поготово поштени људи, морају се томе супротставити као начину живота, начину решавања људских проблема, као методи људског деловања“, рекао је Филиповић.

Према његовим речима, не може се прихватити оно што је силом наметнуто, јер то значи да се пристаје да, како је рекао, будемо нешто друго, а не оно што јесмо и што нам је историја оставила у наслеђе.

„Људи у БиХ, као у мултилатералној заједници, хиљаду и више година живели су једни с другима, а не једни поред других, сарађујући, разумевајући се, све док се није у њене послове почео мешати спољни свет“, рекао је Филиповић нагласивши да је, иначе, политика подручје манипулације, обмане, лажи и преваре и да ју је због тога и сам напустио 1996. године.

 

(Танјуг)