Прочитај ми чланак

Испраћај српских мировњака на Кипар и Либан

0

Припадници Војске Србије у Бујановцу свечано испраћени у мировне мисије УН-а у Либану и на Кипру. Речима и делима пренесите поруке мира и пријатељства, поручио им је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Речима и делима пренесите поруке мира и пријатељства, поручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић припадницима Војске Србије који ће учествовати у мултинационалним операцијама Уједињених нација на Кипру и у Либану.

„Прихватили сте изазов када је циљ да задатак извршите безбедно, сигурно и професионално“, поручио је Диковић припадницима Војске Србије, на свечаном испраћају у Бујановцу, на коме су командири водова преузели државне заставе Србије.

„Поступајте часно и човечно, како доликује војнику Војске Србије,“ додао је Диковић.

Он је подсетио да се Србија прошле године, после дуге паузе, вратила на мапу оних земаља које у мултинационалним операцијама УН-а ангажују своје војне јединице, као и да Србија непрекидно последњих неколико година јача своје капацитете за учешће у мировним мисијама.

„У току ангажовања припадници Војске Србије у најбољем светлу представљају нашу војску и земљу, како пред грађанима Кипра, Либана, Либерије, Конга, Обале Слоноваче и других земаља чију безбедност унапређују, тако и пред припадницима страних оружаних снага са којима учествују у мировним операцијама,“ рекао је Диковић.

Он је напоменуо да су припадници Војске Србије завредили многобројна признања, стекли поштовање својих колега и задобили симпатије локалног становништва у замљама у којима су ангажовани.

Из базе „Југ“ код Бујановца мисији у Либану учествоваће 41 припадник Војске Србије који ће се за ту мировну операцију најпре два месеца у Шпанији припремати са колегама из те земље.

На Кипар се упућује 46 припадника Војске Србије и то је трећа редовна замена контигента Војске Србије који учествују у мултинационалној операцији у тој земљи.

Свечаности испраћаја у бази „Југ“ присуствовали су представници страних војних мисија у Србији, високе старешине Војске Србије, представници српске православне цркве, локалних самоуправа, родбина и пријатељи припадника војске који учествују у мировним операцијама.

 

( РТС )