Прочитај ми чланак

ВИКИЛИКС: Мишковић један од најбогатијих људи на свету, обогатио се преко леђа народа

0

Мирослав Мишковић је један од најбогатијих људи на свету, стоји у документима објављеним на Викиликсу, а које је бивши амерички амбасадор у Београду Мајкл Полт послао у Сједињене Америчке Државе.

Полт је у документу, који носи ознаку „тајно“, од 27. јула 2007. године у којем се говори о Мирослву Мишковићу, власнику Делта Холдинга, навео да је Мишковић најбогатији човек у Србији и да је према најновијој Форбсовој листи, један од најбогатијих људи на свету.

Полт наводи да богатство Мирослава Мишковића износи више од једне милијарде долара.

Према америчким тајним документима, Мишковић доминира банкарством, осигурањем и робом широке потрошње, као и да је то богатство стекао путем корупције.

– Ми сада имамо чврсте доказе да се Мишковић нечувено обогатијо путем корупције, која је имала озбиљан негативан утицај на америчке националне интересе – речено је у документу о Мишковићу.

У докумету који је објавио Викиликс наводи се да је Амбасада САД у последњих неколико месеци, добила доказе да је Мирослав Мишковић имао директну корист од корупције, као и да су му у томе помагали људи из тадашње власти.

Део докумената који терете Мишковиће, према депеши објављеној на Викиликсу, дала је бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карле дел Понте, која је, како се наводи, буквално нагомилала тону документације.

Према наводима у тим документима, Мишковићевој фирми Делта Холдинг, као и њеним филијалама омогућен је 45 дана грејс периода.

Полт у деокумету који је објавио Викиликс наводи да су након пријема докумената о пословању Мишковића, разговарали са Предрагом Арсенијевићем који је тада био шеф бироа директора Управе царина.

– Арсенијевић је потврдио да је Документ у широкој употреби и да се види да је Мишковић прекршио најмање три Одредбе постојећих царинских закона и прописа – истиче се у депеши.

Према том допису Амбасаде САД наводи се да  је Мишкович био у предности у односу на остале фирме тако што је своју робу директно дистрибуирао у Београд, док је роба осталих морала да прође пуну царинску контролу. Тако је, како се наводи у депеши, Мишковић правио тржишну предност над потенцијалним такмичарима који су своју робу морали да истоваре на граници.

Друго, како се наводи, Мишковићу је било дозвољено да своју робу држи у складишту, чиме је на тржиште излазио само парцијално, када је у неком моменту требало задовољити тржиште. То му је, како истичу, такође дало неправедну предност, и поред тога дозвољено му је да има користи од хиперинфлације као би робу продавао много касније која се иначе вредновала по фактури од датум уласка.

У свом Форбс цитату, како се каже у депеши, Мишковић наводи да је своје богатство стекао као човек који је сам кренуо у банкарство и осигурање.

Документ који је дошао у посед Викиликса доноси и коментар да је Мишковићево богатство настало на леђима српског народа који се борио за голи живот кроз санкције, хиперинфлацију, а да је он све то искористио и прикупљао богатство на патњи народа.

 

(Правда)