Прочитај ми чланак

Бугарска не одустаје од нуклеарке

0

Бугарска влада затражила од Министарства енергетике САД податке о конзорцијуму који је спреман да настави са изградњу атомске централе Белене. Објављено је да ће пројект финасирати амерички фонд „Квантум груп“.

Влада Бугарске је затражила од Министарства енергетике САД податке о америчком конзорцијуму који је изразио спремност да инвестира у изградњу нуклеарне централе Белене, на северу Бугарске, саопштило је у Софији Министарство привреде и енергетике.

Премијер Бојко Борисов је у четвртак рекао да би изградња централе Белене – заједнички подухват Софије и Москве, од којег је Бугарска одустала 28. марта због високе цене, могао да буде приватни пројекат, уколико се покаже да је амерички конзорцијум озбиљан.

Амбасада САД у Софији је реаговала уздржано, саопштивши данас да Бугарска треба да „провери референце заинтересованих компанија и одрживост њихових ‘бизнис планова'“. Амбасада је оценила да је претходна одлука бугарске владе да се повуче из пројекта, „прагматична“.

Бугарски партнер у конзорцијуму „Глобал пауер“ , Богомил Мачев, директор компаније „Риск Енџиниринг“ која ради за бугарску нуклеарну централу Козлодуј, објавио је да ће пројекат финансирати амерички фонд „Квантум груп“. Он није желео да наведе имена других чланова конзорцијума, већ је само рекао да су то „велике јавне компаније“.

Русија је 11. септембра најавила да ће тражити од Бугарске једну милијарду евра одштете због одустајања од пројекта.

Бугарска скоро у потпуности зависи од руског гаса и нафте, и њена једина нуклеарна централа Козлодуј, у којој су руски реактори, користи руско нуклеарно гориво, а њена једина рафинерија је у власништву руске компаније.

Социјалистичка партија, главни конкурент владајућој партије ГЕРБ, подржава изградњу нове нуклеарне централе, али под условом да се финансира искључиво из руских и бугарских јавних фондова.

Та партија је сакупила 540.000 потписа за одржавање референдума о овом питању, о чему ће бугарски парламент ускоро морати да одлучи.

 

( РТС )

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!