Прочитај ми чланак

Амерички огранак „Слободне Европе“ престаје са емитовањем у Русији

0

Радио-станица Радио Слободна Европа/Радио Слобода (РФЕ/РЛ) престаће са емитовањем у Русији у новембру ове године.
Разлог томе је нови руски закон који онемогућава емитовање радио-станицама с вишим учешћем страних власника, односно финансијера, од 48 процената.

Као што је познато, рад ове радио-станице финансира амерички Конгрес.

Америчка станица емитује на средњим таласима у Москви на основу декрета првог руског председника Бориса Јелцина из 1991. Нови закон, међутим, изричито предвиђа наведено ограничење као услов за даље емитовање радио-станица са учешћем страног капитала.

Руководилац руске емисије РФЕ Јелена Глушкова изјавила да ће ова радио-станица већ наредних дана прећи на емитовање на дугим таласима. У новембру ће пак потпуно напустити традиционалну форму ширења сигнала и емитоваће само преко интернета. Рад целе редакције прелази на мултимедијалну платофрму, реформисаће се и д веб портал.

Руске власти саопштиле су ових дана Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД) да до 1.октобра мора да оконча своју активност у Русији. Руско министартво спољних послова одбило је америчку молбу да се активност ове агенције омогући у Русији бар до маја идуће године. Портпарол овог министарства оптужио је канцеларију УСАИД да се меша и негативно утиче на политичке процесе у Русији.

 

(Балкан магазин)