Прочитај ми чланак

Праваши због Боре Чорбе и Дилана пописују непожељне (Србе) у Хрватској

0

Та странка повод је нашла у недавној изјави Боба Дилана о томе да „црнци могу да нањуше белце расисте, као и Срби Хрвате“, и у спекулацијама о могућем доласку „четничког војводе“ Боре Ђорђевића на концерт у Загреб.

Десничарска Хрватска странка права др. Анте Старчевић (ХСП АС), која парламентарна у Сабору, затражила је доношење закона који би омогућио прављење пописа трајно или привремено непожељних особа у Хрватској.

Повод је та странка нашла у недавној изјави Боба Дилана о томе да „црнци могу да нањуше белце расисте, као и Срби Хрвате“, и у спекулацијама о могућем доласку „четничког војводе“ Боре Ђорђевића на концерт у Загреб.

„Хрватска јавност све је учесталије сведок бројних изјава и медијских иступа политичара и других јавних особа изван Хрватске које на непримерен и неприхватљив начин говоре о Хрватској или о њеној ближој или даљој историји“, пише у саопштењу ХСП АС.

Указује се да у ту категорију спада и изјава председника Србије Томислава Николића о томе да је Вуковар српски град и да Хрвати немају разлог да се у њега врате, као и бројне изјаве његовог наследника на челу Српске напредне странке Александра Вучића, сада министра одбране.

Због тога, како се наводи у страначком саопштењу, тражи се од Владе да по хитном поступку предложи Сабору закон који би омогућио састављање пописа трајно или привремено непожељних особа у Хрватској у зависности јесу ли чиниле злочине на подручју Хрватске и својим јавним говором подстицале на њега или су говором мржње, активностима и изјавама наштетили угледу Хрватске.