Прочитај ми чланак

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА: Код нас запослите синове, кумове, браћу, комшије…

0

ministarstvo spoljnih poslova

Министарство спољних послова Србије је идеално место за запослење каријерно и животно, неостварених синова, кумова, ћерки, жена, браће, комшија и пријатеља. Интересантно је то што деца већине садашњих или бивших државних функционера не поседују никакве друге квалитете, осим за дипломатију.

Најновији случај непотизма је сигурно случај гувернерке Народна банке Јоргованке Табаковић. Наиме, она је у МСП запослила зета Немању Секицког. Он је муж гувернеркине старије ћерке Иване. Њих двоје са бебом о трошку државе Србије тренутно живе у Риму.

Раде Булатовић, амбасадор у Кијеву, запослио је блиску рођаку Светлану Кошутић. Прво је била убачена у БИА-у, па онда у МСП. Има дипломатски статус и сада је на служби у Кијев, код Булатовића, где је добила место прве саветнице. Драган Марковић, амбасадор у Анголи, у МСП је запослио своју супругу Снежану Марковић. Она је раније била секретарица.

Милана Бачевића, амбасадора у Кини, саветују муж и жена. Татјана Панајотовић Цветковић је министар светник, а њен муж, Бојан Цветковић, је такође министар саветник, али за економске послове. Са Бранком Лазаревићем, амбасадором у Атини, такође раде муж и жена. Љубомир Поштић је први саветник амбасадора, а тамо му је и жена Оливера Поштић.

Дарко Танасковић, амбасадор при Унеску, у МСП је запослио ћерку Јелену Танасковић. Унук књижевника Добрице Ћосића, Никола ради у МСП. Драгољуб Мићуновић је такође “углавио” свог унука у МСП. Некадашња шефица кабинета Војислава Коштунице, Љиљана Недељковић, запослила је сина Ратомира Миликића, који је заменик амбасадора у Стразбуру.

У амбасаду у Бечу отишла је недавно и Сања, ћерка Срђана Шајна, председника Ромске партије. Пре дипломатије је држала кафану. Јелена Плакаловић, ћерка бившег градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића, седи у конзулату у Њујорку

Ћерка глумца Велимира – Бате Живојиновића, Јелена Живојиновић, већ десет година седи у амбасади на Куби.

Владислав Јовановић, раније амбасадор при УН, запослио је сина Данка Јовановића, иначе по струци правника. Амбасадор Драгослав Раденковић убацио је ћерку, а његов зет такође тамо ради.

Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а и бивши министар за КиМ, запослио је сина у МСП-у, и то у време када је Вук Драшковић био на челу овог ресора. Раде Дробац, амбасадор у Будимпешти, запослио је сина, а амбасадор Драган Жупањевац, који је последњи амбасадор Србије у Атини, у МСП је нашао посао за рођеног брата.

Иван Самарџић, син Слободана Самарџића, бившег посланика ДСС-а и некадашњег министра за КиМ, примљен је у МСП у време док је министар био Вук Драшковић. Неколико година је провео у амбасади Србије у Бриселу, а сада је отправник послова у амбасади у Мароку.

Мирко Стефановић, амбасадор у Португалу, рођени је стриц народног посланика ДС-а Борислава Стефановића који је раније био запослен у МСП. Дејан Шаховић, шеф радне групе за ОЕБС, некадашњи амбасадор у Њујорку, Женеви и Будимпешти, запослио је у МСП свог брата Ивана Шаховића. Кума Вука и Наташе Јеремић, Маја Раковић, ради у амбасади у Паризу као први саветник.

Зет Данице Драшковић, односно, супруг Данине рођене сестре Љубинке, Љубомир Мирковић тренутно се налази на служби у Трсту. Бивши директор Војнобезбедносне агенције, Светко Ковач, запослио је ћерку Сању Ковач у МСП. Она се тренутно налази на служби у Паризу. Син начелник Генералштаба Војске Србије, Љубише Диковића, Немања Диковић такође је запослен у МСП.

Син новинара “Политике”, Бошка Јакшића, Павле Јакшић запослен је у МСП. Јакшић је често извештавао о српској дипломатији. Амбасадор у Паризу, Рајко Ристић, запослио је сина у МСП. Супруга бившег посланика ДСС-а, Милоша Алигрудића, такође ради у МСП.

Ово је само неколико примера непотизма у Министарству спољних послова. Како каже наш извор из МСП, велика већина запослених у МСП дошла је у то министарство преко родбинске, рођачке, пријатељске или страначке везе. Примљени су супротно закону и правилима, а неретко су нестручни за посао који обављају, не знају стране језике, немају положене дипломатске испите, нити имају дипломатског искуства.

Ето ко нас заступа у иностранству.

(Телепромптер)