Прочитај ми чланак

ЗНАМЕНИТИ ЉУДИ СУ ЈОШ ПРЕ 50 ГОДИНА САВЕТОВАЛИ: Не буди уз власт, јер си изнад ње

0

577786_kis2_f

Знаменити људи који су пре педесет, сто и више година описивали српске земље, као да су били видовити. Њихове речи важе и данас, било да је реч о нашим наравима, или о месту у времену и простору.

„Не буди сервилан, јер ће те принчеви узети за вратара. Не буди надувен, јер ћеш личити на вратаре принчева. Немој дозволити да те увере да је твоје писање друштвено некорисно. Немој мислити да је твоје писање ‘друштвено користан посао’. Немој мислити да си и ти сам користан члан друштва.

Немој дозволити да те увере да си стога друштвени паразит. Веруј да твој сонет вреди више од говора политичара и принчева. Знај да твој сонет не значи ништа спрам реторике политичара и принчева. Имај о свему своје мишљење.

Немој о свему рећи своје мишљење. Тебе речи најмање коштају. Твоје су речи најдрагоценије. Не наступај у име своје нације, јер ко си ти да би био ичији представник до свој! Не буди у опозицији, јер ти ниси наспрам, ти си доле. Не буди уз власт и принчеве, јер ти си изнад њих. Бори се против друштвених неправди, не правећи од тога програм. Немој да те борба против друштвених неправди скрене са твога пута. Упознај мисао других, затим је одбаци. Не стварај политички програм, не стварај никакав програм: ти ствараш из магме и хаоса света. Чувај се оних који ти нуде коначна решења“.

Данило Киш у „Саветима младом писцу“, 1984. године

Вести онлајн