Прочитај ми чланак

ЗЛАТИБОРСКИ ЖЕСТОК ШАМАР БЕОГРАДУ У престоници Задруга, на планини песничке вечери

0

И док у Београду медијским простором владају разни највулгарнији ријалити типа „Парови” и „Задруга”, које воде омиљени Вучићев рок уметник, Жељко Митровић, и његов најдражи интелектуалац Милосав Марић, дотле на Златибору, у општини Чајетина, чији је председник, Милан Стаматовић, организују се песничке вечери због које су препуне сале и које окупљују песнике из Србије и иностранства.

Наиме, у четвртак 21. септембра, на Златибору, организоване су „Песничке ватре златиборске” које су окупиле врхунске уметнике, песнике, глумце и певаче одајући пошту великанима  поезије и страдалницима Великог рата Милутину Бојићу и Владиславу Петковићу Дису.

Златиборско вече  украшене великом ватром,којa је након уметничког програма, била запаљена на Спомен обелиску Шуматно брдо на Златибору.

И тим чином је, на „Песничкима ватрама златиборским”, обележена 100. годишњица смрти великих српских песника, Милутина Бојића и Владислава Петковића Диса, што у Београду, у којем царују „Парови” и „Задруге”, није нико учинио.

Ршумовић

„Ријалити стреба забранити, то није никаква слобода, то је један хаос и велико зло, за Србин.инфо рекао је познати песник Љубивоје Ршумовић.

Стихове „Плаве гробнице“, „Можда спава“ и друге, рецитовалису глумци Ана Симић и Слободан Љубичић,  вечне мелодије „Тамо далеко“, „Креће се лађа Француска“…  певали су музички уметници Марија Марић-Марковић (Мари Мари) и Александар Стаматовић. Наступао је и хор ученика Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине.

Повеља песничких ватри за целокупно стваралаштво била је уручена Љубивоју Ршумовићу. Ово признање до сада су добили академик Љубомир Симовић и Радомир Андрић.

O Ршумовићевом делу говорио Владимир Андрић, писац, позоришни, филмски и телевизијски редитељ и уредник ТВ програма за децу, иначе аутор документарне ТВ емисије о Ршумовићевој поезији за децу.

„О Ршуму највише говоре његове књиге. Он је читан, гледан и слушан и данас упркос свему што нас окружује”, рекао је Aндрић који је и аутор документарне ТВ емисије о Ршумовићевој поезији за децу.

У програму су учествали  и песници  из иностранства, гости Удружења књиженика Србије: Louis Berholm i Antoan Simon, (Француска), Boris Brenza i Stefan  Cifra,(Словачка), Иван Џепарски, (Македонија) и Turgut Tanyol, (Турска), који су стигли са традиционалних  54. Београдских сусрета писаца.

Ову песничку репрезентацију употпунили су Миљурко Вукадиновић из Београда,  Живојин Ракочевић из Грачанице, Слободан Ристовић, Милосав Радибратовић, Мирјана Ранковић-Луковић и Јеремија Лазаревић, песници са Златибора и Милуника Митровић из Косјерића.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић. Тема емисије је био Преображенски проглас којим је озваничена будућу сарадња између ова две српске патриотске странке.

Током емисије г. Стаматовић, је причао о томе шта ће овај савез понудити бирачима на следећим локалним изборима у Београду и још у десет места, и како је Чајетина од сиромашне планинске општине израсла у једну од најбогатијих општина у Србији (00:18:00); док је г. Обрадовић говорио о могућој промени изборног система (уместо пропорцијалног већински систем) као и на који начин може да опозиција заштити опзиционе гласове од изборне крађе, односно да ли је могућ опозициони бојкот избора (00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.