Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЋЕ „ЗАСПАНКА ЗА ВОЈНИКЕ“ БИТИ НА ПИНКУ, а не на РТС-у?

0

Како Србин.инфо незванично сазнаје, улогу "посредника" за Пинк телевизију имао је Милорад Вучелић, сувласник продуцентске куће "Комуна" са Максом Ћатовићем, пословни партнер Жељка Митровића на Пинку, председник ФК Партизан, главни уредник Вечерњих новости, власник недељника "Печат", а познат је и као један од оснивача СПС-а и бивши директор Радио телевизије Београд. Преносимо текст из Вучелићевих, режимских, Вечерњих новости...

НАРАВНО да сам желео да филм и серија „Заспанка за војнике“ буду емитовани на РТС, али Драган Бујошевић се никада није удостојио да одговори на мој званични допис, што сматрам непристојним, непословним и арогантним чином. Допис сам послао у септембру, а тек у јануару добио сам усмену поруку, преко трећег човека, да Бујошевић није заинтересован за емитовање, што је, у најмању руку, чудна прича.

Овако Предраг Гага Антонијевић, редитељ филма и четвороделне серије, произашле из њега, објашњава одлуку да ово остварење буде емитовано на ТВ Пинк, уместо на РТС, како је очекивано.

– Говорим о периоду пред почетак снимања, када је наш пројекат већ победио на конкурсу Министарства културе за филм на тему Великог рата. Били смо принуђени да одемо на друго место, што ми представља велико задовољство, јер је Пинк, за разлику од Бујошевића, одмах показао интересовање и помогао пројекат, што је добро и за нас, и за ТВ Пинк и за гледаоце – каже Антонијевић.

Продуцент „Заспанке за војнике“ Макса Ћатовић открио нам је како се договорио са Пинком о компензацији – дао им је право премијерног приказивања филма, а они су узвратили пропагандом пред недавно одржану биоскопску премијеру филма. Договор је да телевизијску премијеру ово остварење доживи на Пинку уочи Божића наредне године.

– Серија ће пак, вероватно као и „Убице мог оца“, бити приказана на Топ каналу, па потом на Првој ТВ, али то је искључиво ствар „Дајрект медије“, која је дала новац и помогла да се сними филм, те је формални власник серије. По уговору, филм могу емитовати најраније четири месеца након београдске премијере, отуда се термин ставља уочи Божића 2019. – објашњава Ћатовић, додајући да је нудио серију РТС-у, чим је победио на конкурсу.

Макса Ћатовић

Познати продуцент нуди и додатна појашњења:

– Држава је дала 50 милиона динара, што није било довољно за снимање филма, јер је на крају коштао готово 200 милиона динара. Почели смо да тражимо новац са стране, а прва понуда била је та Гагина, РТС-у. Када је разговарао око снимања друге сезоне серије „Убице мог оца“, Гага је у уговор са „Дајрект медијом“ (медијским системом) убацио и финансирање четири епизоде серије „Заспанка за војнике“, што нам је помогло у снимању филма, иако је реч о новцу који је далеко од укупног износа.

По завршетку снимања филма, задовољан тиме како је „испао“, Ћатовић је проценио да би било штета да се серија не приказује на РТС, па је контактирао са Иваном Миковић, другим човеком те телевизије.

– Договорили смо се да направим посебну пројекцију за РТС, на коју је дошао Бујошевић са Викторијом Јевтић, задуженом за откуп права на телевизији. Када су ме питали колика је цена по епизоди, рекао сам им: „Евро више него што сте дали за ‘Краља Петра Првог – У славу Србије’ по епизоди, јер је реч о истој врсти филма и серије, са једнаким трошковима производње.“ С тим што бисмо сва права трајно уступили РТС-у, а не као код „Краља Петра“, где је РТС власник само 70 одсто. Након тога, добио сам поруку од Викторије да нису заинтересовани за серију – тврди Ћатовић.

Објашњава нам и да је хтео да „у пакету“ прода права за филм и серију, што РТС није хтео. У том моменту Пинк му је заузврат понудио кампању и много рекламног времена, што је било неупоредиво више од оног шта је РТС био спреман да понуди.

– Иако сам задовољан тиме што ће филм бити приказан на Пинку, веома ми је жао што РТС није прихватио серију, јер мислим да је национална телевизија боље место за премијерно приказивање таквог остварења него Топ канал. То питање сам отворио и са директором СББ-а Драганом Шолаком, објаснио сам му да би требало да буде приказана путем СББ мреже, на шта ми је он рекао да разуме, али да је његов став по питању РТС-а познат. Пинк има двогодишње право приказивања и право на ексклузивну премијеру филма, а „Дајрект медија“, односно индиректно СББ и „Јунајтед група“ су власници серије, па је начелно била отворена могућност да се она уступи РТС-у.

Са жељом да имамо и трећу „страну приче“, позвали смо Драгана Бујошевића, директора РТС, те га, као одговор на његову СМС поруку, замолили да нам каже нешто више о овој теми, на шта нам он ништа није одговорио.

ПРЕДУГО САМ БИО У АМЕРИЦИ

НА питање да ли ће убудуће сарађивати са РТС-ом, Предраг Антонијевић нам је рекао да не верује, док је Бујошевић тамо:

– Немам са ким да сарађујем кад је човек дилетант, није саговорник у послу, а ја нисам навикао тако да радим. Можда сам предуго био у Америци, а тако ме на тај начин нису третирали ни највећи могули у Холивуду.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!