Прочитај ми чланак

„Зар поред Андрића да леже Шабан и Џеј? Алеја пуна шибицара и криминалаца!“

0

Глумица Јелена Тинска јавно је прокоментарисала то што су певачи народне музике попут Шабана Шаулића и Џеја Рамадановског сахрањени у Алеји заслужних грађана, која је намењена истакнутим личностима из друштвено-политичких и културно-спортких области.

„Ланету (Милану Гутовићу) скидам капу што није хтео да буде у Алеји заслужних грађана са шибицарима и криминалцима“, рекла је Јелена Тинска, а преносе београдски медији.

FOTO: Printscreen/Youtube

Како је навела, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду већ годинама се сахрањују естрадњаци, па тврди да они треба да имају посебно гробље и парцеле.

Глумица је испричала да сматра ненормалним то да певачи народне музике попут Шабана Шаулића и Џеја Рамадановског леже тик до великих уметника и песника какав је био Иво Андрић.

– На сахрану Ланету нисам пришла јер је такав догађај за мене интиман чин. Волела бих да на моју сахрану нико не долази. Не бих да се људи окупе и дођу да гледају како ме неко закопава у сандук и преко баца земљу. То је одвратно! Ланету скидам капу зато што није хтео да буде у Алеји заслужних грађана са шибицарима и криминалцима. Тамо је пуно таквих. С моје тачке гледишта, ту треба да лежи Тито, па ви видите. Треба да буду људи који нису кримоси. За певаче нека направе посебно естрадно гробље. Нека иду тамо нека их сахрањују, а не у алеју. Па је л’ ви видите да је ту Иво Андрић, а поред њега одмах Шабан Шаулић? Па чекајте, људи, има ли то смисла?! Свака част Шабану, Џеју и осталима на њиховом плану и заоставшини, али то је Алеја заслужних грађана, почело је тако што је је требало да буде у оквирима културе. Што је много, много је, али не вреди сада дискутовати кад нема више никаквог реда – рекла је глумица.

Тинска каже да је и њен отац Александар Петровић сахрањен у Алеји заслужних грађана у Београду, те с тога себи даје за право да прича на ову тему.

– Мој отац је сахрањен у алеји, у то време се знао неки ред. Свако ко ту почива иза себе мора да има такав допринос да заиста завређује то место. Немам проблем да јавно кажем шта мислим, напротив. Увек сам се трудила да будем јасна и концизна. Верујем да ће многи да се сложе са овим горе што сам рекла, али не и да ће свако јавно смети да устане и то каже – прича глумица.

Иначе, Алеја заслужних грађана резервисана је за истакнуте личности из разних друштвено-политичких и културно-спортских области, а одлуку о томе ко ће бити сахрањен у њој доноси Скупштина града Београда, односно градоначелник Београда.

Поред породице покојника, предлоге за сахрану у Алеји могу дати институције, попут Српске академије наука и уметности (САНУ), министарства (углавном министарства културе, одбране, унутрашњих и спољних послова) или друштвено-политичке организације и удружења.

У ранијем периоду, неки од критеријума за сахрану у Алеји, били су да је покојник носилац Ордена народног хероја или добитник награде АВНОЈ-а, Седмојулске награде, Октобарске награде и др.

Касније су критеријуми проширени, али се често од њих одступало па су поред неспорно заслужних грађана, у Алеји сахрањиване и личности, које су биле истакнуте у тренутку смрти или је њихова смрт изазвала пажњу јавности, као нпр функционери МУП-а Србије Радован Стојичић Баџа и Бошко Буха.