Прочитај ми чланак

Запањујућа сличност санскрита и српског: примери

0

Сазнајте колико је савремени српски језик близак индоевропским коренима. Интригантни примери готово идентичних речи.

Sanskrit1Богови

Старословенски бог неба или рај Сварог има парњака у виду санскритске речи Сварга स्वर्गः (сваргаха). На санскриту Сварга значи рај куда иду праведне душе, пре него што се реинкарнацијом врате у свет-самсару. Ако поредимо старогрчки, староримски и старословенски пантеон са индијским, наићи ћемо на невероватне сличности. Грчки бог неба Зевс и римски бог Јупитер имају праслику у једном божанству из Рг Веде под именом Дјаушпитр (द्यौष्पितृ). Дјаушпитр или Дјаушпитаа значи рај-отац или рајски отац од дјо (द्यो) или дјауху (द्यौः) што значи небо или рај и питр (पितृ) / питаа (पिता) што значи отац.

Бројеви

Бројеви су посебно чворишно место за индоевропске језике. Погледајмо неке бројеве од 1 до 10 у санскриту и у неким европским језицима како се изговарају.

Бројеви два, три, четири у српском језику:
на санскриту – द्वे (две) त्रीणि (триини) चत्वारि (чатваари)

Број седам у латинском (septem), или француском (sept):
на санскриту – सप्त (сапта)

Број осам у немачком (acht):
на санскриту – अष्ट (ашта)

Број девет у латинском (novem):
на санскриту – नव (нава)

Бројеви који се на Западу погрешно називају арапским (0-10) су заправо индијски бројеви. Њих су арапски трговци преузели када су били у Индији и пренели потом на Запад.

Речи: стан, становати

Речи у санскриту стхаанам (स्थानं) и стаанам (स्तानं) значе исто што и реч стан у српском – место за становање, стан, станиште, боравиште.

Реч стан је индоевропског порекла. То што се на турском Србија каже Сирбистан не би требало да нас буни. Турци су у Малу Азију дошли из Средње Азије где живе и други туркофони народи у државама чије се име завршава такође на стан – Туркменистан, Узбекистан, Казахстан… Ради се о томе да су туркофони народи у Средњу Азију дошли након што су се Индоевропљани одатле преселили у Индију и Персију, али се очигледно реч стан задржала у тим пределима, касније и због утицаја индоевропске Персије. Тако да Сирбистан значи стан Срба, Туркменистан стан Турака, Узбекистан стан Узбека…

Речи: Судија, судити

Да ли сте знали да српске речи суд, судити и судија, потичу из истог индоевропског корена одакле и санскритски глагол суудате – суудајате (सूदते – सूदयते)?

Наиме, овај глагол на санскриту значи – показивати правилан пут, правилно упутити, руководити или уредити, расправити, намирити, изравнати. Дакле, преносно значење је очигледно – судити.

(Из Речника српског и санскрита)Marko-RECNIK-SANSKITA-I-SRPSKOG

КЊИГУ НАРУЧИТЕ ОВДЕ