Прочитај ми чланак

ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ: У браку постоје четири љубави, ако једна затаји…

0

На данашњи дан, 2. августа 1924. године у Београду рођен је академик Владета Јеротић, а дела и речи које је оставио за живота памтиће многе генерације.

У главном граду Србије завршио је гимназију и Медицински факултет, а специјализирао је неуропсихијатрију и психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења болнице „Др Драгиша Мишовић“.

Као професор по позиву предавао је Пастирску психологију и медицину на Богословском факултету у Београду. Од 1984. године био је члан Удружења књижевника Србије, а био је и редован члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности.

О СЕКСУ И МУШКО-ЖЕНСКИМ ОДНОСИМА

Један од највећих умова у новијој историји, професор доктор Владета Јеротић је преминуо, али ће, између осталог, сви да се сећају његовог спонтаног обраћања посетиоцима Музеја књиге и путовања на тему односа мушкараца и жена.

Видевши групу жена која је обилазила сјајну поставку која се обогаћује из дана у дан, спонтано је почео да прича о односима мушкараца и жена, о сексу, заједничком животу…

Јеротић је рекао да постоје четири врсте љубави – духовна, интелектуална, емотивна и физичка љубав, као и да дете не може нормално да се развија, ако се муж и жена трајно не воле.

– Прво се бунимо против родитеља, оца, мајке, а кад ми добијемо децу, потпуно исте грешке правимо. Нема идеалних родитеља, али пре свега погреше муж и жена… Не може да буде исти однос (у браку) за 20, 30 или 50 година и не треба да буде исти. Ниједан брак није идеалан, у којем су све четири компонентне заступљене (четири врсте љубави), али чим једна од те четири попусти, одмах негујте другу – рекао је он.

Јеротић је истакао да ни физичку љубав не треба занемаривати, те је причао и о женама које премаше 50. годину живота.

– Секс их мало занима, а не треба то тако. Замислите мужа у 50. години, пуна снага, и кад му је 70. година још му је све на месту… Ако жена која има више од 50 година воли мужа, излази му у сусрет, јер после кад нађе другу, млађу, онда су љубоморне. И добро је што су љубоморне. Имао сам пацијенткиње које нису биле љубоморне, па су ми говориле: „Бар је мене оставио на миру“ – насмејао је Јеротић присутне.

Критиковао је српске мушкарце који су често себични и мисле само на себе у сексу и додао да женама треба нежности, да јој се приреди увод у секс, посвети пажња.

– Ови наши мушкарци ништа од тога. Притом то некада иде брзо некада, три минута, он после одмах хрче, она једва да је мало нешто почела. Причале су ми моје пацијенткиње. Кад има нежности, па то дуго траје, па онда тек секс, па то буде обострано, то је онда прави секс. Дивно је кад у браку може да се подеси да буде обострано – каже он.

О САМОЋИ

„Ако сте усамљени, то је због тога што сте сами себе изоловали, ако сте довољно скромни, нећете никада остати усамљени. Покушајте да сиђете и научите скромност и нећете никада више бити сами.“

https://twitter.com/srbininfo/status/1157218424717795328?s=20

О ДЕЦИ

„Деца не учвршћују брак. Тамо где је добар брак може постати још бољи са децом. Тамо где није добар, постаје још гори. Стабилни бракови су стабилни без обзира на то колико деце има. Значи, дете је управо онакво какав је брак.“

„Оно што ће одлучити да се дете погрешно развија јесте недостатак топлине, сигурности и ауторитета код самих родитеља. Јер ако је дете заиста на почетку беспомоћно, од кога оно може да добије онај први неопходан импулс ка сигурности и збринутости него од родитеља. Оно нема никакав други критеријум за сопствену вредност него признање које добија од своје најближе околине“.

О ЉУБАВИ

„Човек је задовољан и наслађује се када га неко воли, али је радостан када он воли. Љубав и радост свакако су човекове особине и доживљаји који га чине највећом снагом природе.“

О ПЛАКАЊУ СРБИНА

„Не воли Србин да плаче. Не треба вештачки плакати, кад вам се плаче – плачите. Научите мало, нека буде и жена ту поред вас, да зна и она да може и мушкарац да плаче. Није он због тога слабији. Напротив, хришћански гледајући је ЈАЧИ.“

Академик Владета Јеротић, преминуо је 4. септембра 2018. године, а по сопственој жељи, вечно ће почивати у породичној гробници, крај своје супруге, на Новом гробљу у Београду.

https://twitter.com/srbininfo/status/1157317941576314880?s=20