Прочитај ми чланак

Василије Крестић на Коларцу!

0

vasilije krestic

Академик Василије Крестић говориће на свечаној академији поводoм изласка из штампе књиге Magnum crimen Виктора Новака, прво, нецензурисано издање.

За дописног члана САНУ изабран је 1981. а за редовног 1991. године. Од 1982. је директор Архива САНУ. Члан Председништва САНУ је од 1995. Секретар Одељења историјских наука постао је 1998. године. Био је један од два кандидата за председника САНУ 2007. године. 

Ради научног усавршавања и научног истраживања боравио је у Будимпешти, Бечу, Мајнцу, Прагу, Москви и Бону. Његово научно интересовање везано је за шири простор јужнословенских земаља у раздобљу од XVIII до XX века. Као познавалац аустријских архива више година био је члан експертског тима Србије који је радио на рестаурацији архивске грађе однете из Србије током Првог и Другог светског рата.

Бави се историјом Срба и Хрвата, српско-хрватских односа и југословенске идеје. Посебно је изучавао политичку историју, историју друштва и друштвених покрета, као и културну историју. Из тих области написао је и објавио више од 250 радова (монографија, студија, чланака, расправа и есеја ). Међу значајнијим делима је „Срби у Угарској (1790-1918)“.

Василије Крестић је члан Сената Републике Српске од 1996. године.

ДОЂИТЕ НА КОЛАРАЦ! СРЕДА, 14. ОКТОБАР У 19.30 ЧАСОВА. СВЕЧАНА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ИЗЛАСКА ИЗ ШТАМПЕ НЕЦЕНЗУРИСАНОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ MAGNUM CRIMEN!