Прочитај ми чланак

Василије Крестић – Геноцидом до Велике Хрватске

0

jasenovac-bolnica-streljanje-ustase-hrvatska-cista-stranka-prava-marko-skej-1328585176-119666

У сусрет канонизацији злочиначког кардинала Степинца, из штампе је изашло ново издање распродате култне књиге Василија Крестића, Геноцидом до Велике Хрватске. Синтеза злочина над Србима кроз векове!

У једном од својих најпознатијих дела, академик Крестић истражује вишевековни суживот Срба и Хрвата, да би пронашао корене геноцида над српским народом у 20. веку. Његова беспоштедна анализа храбро именује кривце, упозорава на политичку наивност српског народа и позива на опрез у будућности.

Рекли су о књизи:

Драган Недељковић:

„После геноцида над Србима у време Павелићеве НДХ, и последњег, у Туђманово доба, намеће се питање: како је тај грозни злочин био могућ и зашто се десио? Василије Крестић сматра да се на то питање може одговорити само ако се суживот Хрвата и Срба прати током последњих пет-шест столећа, од петнаестог до под крај двадесетог века, од тренутка кад су се Срби затекли са Хрватима у истој државној заједници.

Крестићеве анализе су минуциозне, увек засноване на документима. Омогућујући чињеницама да оне говоре, аутор је осигурао пуну научну објективност овог свог дела. Истраживања Крестићевих претходника не одликује таква узорна темељитост: Васо Богданов је мржњу Хрвата према Србима, па и геноцид, објашњавао шестојануарском диктатуром краља Александра Карађорђевића. Другим речима Срби су најкривљи за хрватску мржњу и њихове пориве за осветом – тумачење крајње неуравнотежено, једнострано и непристрасно. Темељитост покушаја Душана Поповића само је привидна: он покушава да докаже да Хрвати нису чисти Словени него су помешани са дивљим Азијатима, па је геноцидним радњама над Србима дошла до изражаја, злочинима склона, азијатска крв.“

Радош Љушић:

„Васкрсавање хрватске државе, после осам и по векова, праћено је до тада невиђеним злочином на балканским просторима – масовним истребљивањем Срба. Ова књига покушава да да одговор на питање „како је такав злочин био могућ и зашто?“ Аутор је истакао у предговору да је „осећао неодољиву потребу да напише ову књигу“, за добробит свог народа и за задовољење своје научне савести. … Крестић је пробрао и изнео најважније моменте који су водили српско-хрватским сукобима. Истакао је да су многе појаве заслуживале посебне студије па се стога ограничио само на то да на њих укаже.

Писана језгровито, поткрепљена бројним изворним подацима првог реда, невелика обимом, а посвећена суштинском питању односа двају „братских народа“, књига академика Крестића морала би да служи као опомена за трезвеније, хладније и реалније сагледавање српско-хрватских и југословенских добрих и лоших страна, а изнад свега наших заблуда.“

vasilije-krestic-genocidom-do-velike-hrvatske

 

 

НАРУЧИТЕ КЊИГУ КЛИКОМ ОВДЕ!