Прочитај ми чланак

ВАКЦИНА? Преминуо режимски функционер и редовни професор ФПУ

0

Ноћас је у 59. години преминуо Александар Мијатовић, редовни професор Факултета примењених уметности и проректор Универзитета уметности у Београду, након краће и тешке болести, који је у окторбру 2021. постављен на функцију проректора Факултета примењене уметности у Београду, а пре тога је био на различитим функцијама.

У периоду од 2004. до 2010. године ангажован је на функцији саветника Министарства спољних послова Републике Србије за послове ентеријерских радова на објектима конзуларно-дипломатских представништава у иностранству. Taда су функције министара обављали Горан Свилановић (ГСС), Вук Драшковић (СПО), Вук Јеремић (ДС).

У режиму Александра Вучића, од 2016. до 2021. године био је члан Управног одбора Музеја примењених уметности у Београду,  који је организовао изложбу „Чистач“ кабала Марине Абрамович, за коју је из буџета Србије издвојено чак 1,3 милионa евра!

Пре неколико месеци (октобар 2021. године) Мијатовић је постављен на функцију проректора Универзитета уметности за област међународне сарадње.

Рођен је у Београду 1964. године. Школу за дизајн у Београду завршава 1982. на одсеку Графички дизајн. Факултет примењених уметности уписао је 1984. на катедри Унутрашње архитектуре и намештаја. Након дипломирања 1989. активно се бави пројектовањем, извођењем и консалтингом у области унутрашње архитектуре, архитектуре и намештаја.

У биографији му пише да је за протекле три деценије успешно извео више од 550 ауторских пројеката на територији Србије, Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, Црне Горе, Грчке, Шпаније, Немачке, Француске, Белгије, Аустрије, Португала, Чешке Републике, Белорусије, Сирије и Панаме.

Академску каријеру почиње 1993. године када постаје асистент приправника на катедри Унутрашње архитектуре ФПУ у Београду. Од 2001. је у звању доцента на истој катедри, а од 2009 у звању ванредног професора на предмету Унутрашња архитектура.

Редовни професор постаје 2017. године. Поред основних, као ментор држи други и трећи степен студија. Био је члан Удружења архитеката Србије, UIA, The International Union of Architecture, ACCEE, Architects Council of Central & Eastern Europe.