• Почетна
  • ВИДЕО
  • Уз предивну песму Михаила Обреновића, Што се боре мисли моје, желимо вам пријатну ноћ
Прочитај ми чланак

Уз предивну песму Михаила Обреновића, Што се боре мисли моје, желимо вам пријатну ноћ

0

mihailo obrenovicig kleopatra karadjordjevic

Што се боре мисли моје

Што се боре мисли моје
Искуство ми ћутат` вели,
Беж`те сада ви обоје
Нек ми срце говори.

Први поглед ока твога
сјајном сунцу подобан
пленио је срце моје,
учинио робом га.

Да те љубим, ах, једина
целом свету казаћу,
сам` од тебе, ах, премила,
ову тајну сакрићу.

КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ (1823-1868)

Рођен је у Крагујевцу као млађи син Кнеза Милоша и Књегиње Љубице. Први пут је постао Кнез 1839. после смрти свог старијег брата Милана. Порта је потврдила његов избор као изабраног владара, а не као наследног. Веома млад и неискусан, Михаило се није најбоље сналазио у сложеним приликама унутрашњег и спољашњег положаја Србије.

Свргнут је 1842. у буни коју је предводио један од најистакнутијих уставобранитељских првака, Тома Вучић-Перишић.
Поново је доведен за Кнеза после Милошеве смрти 1860. Владао је следећих осам година као просвећени апсолутиста. Убијен је 1868. у Кошутњаку као жртва завере која никад није сасвим расветљена.

„Што се боре мисли моје“ је љубавна песма коју је написао српски кнез Михаило Обреновић. Кнез ју је, како се веровало, написао јер је био заљубљен у блиску рођаку Катарину Константиновић, али није смео да је ожени, да му не би пао углед у народу, а и вера му је бранила ту женидбу.

Међутим, 2003. године је откривен оригинални документ са посветом који је кнез Михаило упутио за рођендан Клеопатри Карађорђевић (1835-1855), касније удатој Петронијевић. Документ је штампан у Бечу на француском језику и представља нотни запис за клавир песме „Што се боре мисли моје“.