Прочитај ми чланак

Усташко славље или: Како је дочекан крах прве Југославије?

0

viktor-gutic

Нескривено славље и излизи мржње према Србима пролили су се до неслућених размера по уласку немачких трупа у Југославију 1941. Прочитајте говор бањалучког крвника, др Виктора Гутића, који објашњава шта се десило и 1991.

Из књиге Magnum crimen: „Отвореношћу и искреношћу изражавања и објављивања планова о истребљењу Срба и православља, све је ипак надмашио поглавников бањалучки стожерник др Виктор Гутић. На свом терористичком путу мјесеца маја 1941, који га је водио кроз Босанску Крајину, и куд год је прошао, ширио је језу терора који има да дође. Гутића је свуда дочекивало домаће свећенство и поздрављало га као спасиоца читавог краја. У Приједору, као и у свим осталим мјестима, кроз која је прошао, одржао је говоре пуне пријетња упућене Србима. Усташки репортер бањалучких новина „Хрватска Крајина“ забиљежио је један низ страховитих изјава овог монструозног усташе, правог патолошког примјерка најзвјерскијег кољача. Стожерник др Гутић отворено упућује пријетњу свим непријатељима НДХ, да ће се ускоро подузети све, да их се економски уништи, да их се искоријени и даје им се савјет, да се драговољно иселе за подручја НДХ, јер ће ускоро и сами увидјети, да им живота међу Хрватима нема. У Санском Мосту одржао је др Виктор Гутић говор, за који његов репортер каже, да је хисторијског значења, не само за Сански Мост него и за цио хрватски народ. Дакако, и он познаје небеске тајне, јер према узору надбискупа и бискупа, и осталих усташа, као што су били Миле Будак и остали, те хвали, да је Провидност заслужна, што је Хрватској дала поглавника. Гутић је захвалио и усташким савезницима, великим вођама Хитлеру и Мусолинију, који су омогућили испуњење вишестољетног сна Хрвата. Захвалио је младим усташким сурадницима, који су положили заклетву усташку још у Југославији, којих да је било, како то он подвлачи, у самој Хрватској преко три стотине хиљада и поред савршене „обавјештајне службе“!

Нема више српске војске! Нема више Србије! Нема геџа наших крвопија, нестало је циганске династије Карађорђевића па и код нас — ускоро — друмови ће пожељети Србаља, ал’ Србаља више бити не ће. Издао сам драстичне наредбе за њихово потпуно економско уништење, а слиједе нове за потпуно истребљење. Не будите слаби ни спрам једнога. Држите увијек на уму да су то били наши гробари и уништавајте их гдје стигнете а благослов нашег поглавника и мој не ће вам узмањкати. Сваки, који се за њих буде заузимао, постаје самим тим непријатељем хрватске слободе … Срби нека се не надају ничему, и за њих је најбоље нека се иселе, нека их нестане из наших крајева.““

Аутор: др Виктор Новак

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.