Прочитај ми чланак

У ИЗЛОЖБУ уложено више од МИЛИОН ЕВРА, Влада дала 660.000, остало донатори

0

Ретроспективна изложба Марине Абрамовић "Чистач" у Музеју савремене уметности, коју је подржала Влада Србије и национална платформа "Србија ствара", успешна је афирмативна међународна промоција Србије као културне, иновативне и креативне земље талентованих људи, оцењује се у саопштењу Владе Србије.

Посета од 76.000 људи из Србије и иностранства, ванредно интересовање домаћих и страних медија, као и угледна имена из света уметности који су посетили Београд, указују да је изложба остварила најважнији циљ, оценила је Ана Илић, виша саветница председнице Владе за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе „Србија ствара“.

FOTO: Youtube

Према њеним речима, овако афирмативно медијско праћење изложбе, посебно у светским медијима, вреди једнако као
вишемилионска маркетиншка кампања, а има далекосежније ефекте.

У изложбу „Чистач“, која је трајала је од 21. септембра 2019. до 20. јануара 2020. године, уложено је милион и 300 хиљада евра.

Од тога је Влада Србије, преко Министарства културе и информисања, издвојила око 660.000 евра, док су остатак финасирали више од 20 донатора и спонзора.

Због виоског нивоа продукције, само у техничку опрему уложено је 300.000 евра. Важно је истаћи да ће та опрема
остати у Србији на коришћење културним и уметничким институцијама, стоји у саопштењу Владе Србије.

Музеј савремене уметности у Београду од продаје улазница и сувенира зарадио је око 240.000 евра, а управо због
субвенција државе, а на иницијативу Кабинета председнице владе Ане Брнабић, карте су коштале минималних 600 динара, јер је идеја била да се приступачном ценом омогући што већем броју грађана да посети изложбу, додаје се у саопштењу.

„Осим што смо нашој публици омогућили да види Маринина дела, ова изложба урадила је много више за Србију – месецима се у јавности полемисало о уметности, светски медији преносили су најпозитивније утиске из наше земље, млади уметници који су учествовали у реализацији изложбе и перформансима имали су прилику да се представе и својим ауторским делима“, изјавила је Илић.

Ово улагање се вишеструко исплатило и сада остаје да смислимо којим следећим сличним догађајем или креативним пројектом да наставимо овај позитиван тренд, закључила је она.