Прочитај ми чланак

У ЦЕНТАР – С. БАБКЕН и Б. СТЕВАНОВИЋ: Да ли су „хрватске“ речи српске речи

0

Учесници емисије "Дебата" продукције медијске куће "Центар" били су Бабкен Симоњан, јерменски песник, преводилац, путописац, есејист и почасни конзул Србије у Јерменији и Бранко Стевановић, песник и писац за децу и одрасле.

Тема емисије је била модерна српска и јерменска книжевност за одрасле и децу. На почетку емисије Бабкен Симоњан говорио је о три култа који постоје међу Јерменима, о култу према отаџбини, мајци и књизи (00:02:00).

„Те култове гајимо кроз поезију, јер песме лакше улазе кроз уво”, истакао је Бабкен и додао да поезија је начин васпитавања за младе нараштаје. Јерменски песник је истакао и да његов народ користи своје писмо већ 1600 година подвукавши, упозоривши и Србе због непоштовања ћирилице, да народ који не поштује своје писмо и своју Цркву, губи своје корене и нестаје. Он је током емисије даље описивао како су Јермени за време турске окупације, чак и док је над њима вршен геноцид, сачували своју веру, писмо и традицију. Надовезјући се на г. Бабкена, српски песник Бранко Стевановић је говорио о томе да није истина да садашња српска деца не воле књигу, већ да је ситуација, напротив другачија:

„И данас нашој деци засијају очи када му пружите књигу и када му говорите текст из књиге. Да би једна нација постојала неопходно је да има свој језик, своју територију и своју националну историју. Зато треба се замислити како се опходимо ми Срби према својој историји, језику и својој територију. О томе треба да учимо наше младе и зато треба чувати и неговати ћирилицу од прешколског узраста па до завршетка студија”. (00:08:00).

У емисији се говорило и о туђицама у српском језику и о томе да ли су хрватске речи и српске речи (00:12:00), о Сајму књига у Београду и о најновију књизи (на српском) С. Бабкена, „ Грумен српске земље”(00:17:30),

У емисији се говорило и о туђицама у српском језику и о томе да ли су хрватске речи и српске речи (00:12:00), о Сајму књига у Београду и о најновију књизи (на српском) С. Бабкена, „ Грумен српске земље”(00:17:30), о геноциду Турака над Јерменима и геноциду који је извршен над Србима (00:23:30), о томе како Срби праштају и заборављају злочине који су учињени над њима (00:27:30), због чега Бабкинова књига треба да буде присутна и у српским шклоама и о томе колико и откада су Јермени присутни у српским земљама (00:35:00), о превођењу српске поезије (00:44:00), о српској поезији за децу (00:48:00), о Душановом книжевном закону (00:52:00), о томе да ли је савремена српска книжевност банална (00:56:30), о Јерменима у Србији и Србољубу Јерменину (01:02:00); као и о сусрету Бабкена са патријархом Павле и његовим боравком на Космету после кога је поручио Србима:

„Сачувајте Косово као зеницу свога ока, у срцу своме, оно ће бити једног дана враћено Србији. (01:04:30).”

Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и  Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ.