Прочитај ми чланак

ТУЖНА СРБИЈА: У Позоришту промоција књиге Аце Лукаса!

0

Промоција аутобиографије Аце Лукаса "Ово сам ја" у Позоришту на Теразијама ипак је изненадила и оне који су већ одавно схватили да је Србија земља чуда у којој је апсолутно могуће све, и где хијерархија културних и свих осталих вредности у последњој деценији постоји само као плусквамперфекат.

На сцени високих уметничких и естетских домета, на којој се изводе мјузикли највећих светских и домаћих аутора, синоћ су књигу овог фолк певача (како је писало у позивници), представили књижевница Мирјана Бобић Мојсиловић, уредник књиге Вања Булић, уредник у издавачкој кући „Лагуна“ Срђан Крстић, продуцент Саша Мирковић, а одломке из књиге прочитао је глумац Мима Караџић.

На питање Данаса које „књижевне вредности“ има Лукасова аутобиографија и како је дошло до тога да „Лагуна“ објави ову књигу, без обзира на то што поред вредних наслова негује и оне комерцијалне, уредник Срђан Крстић каже да се аутобиографија не цени само по литерарним квалитетима, и да ту настаје „забуна“.

– Оно што опредељује ту врсту литературе су други фактори и неке друге вредности, а овај жанр је до скора био изразито непопуларан у односу на свет, где далеко престиже романе и друге књижевне жанрове. Аутобиографија је посебан сегмент, да би била добра у њој треба да постоје три ствари које публика распознаје, и управо су нас оне определиле да објавимо ову књигу. Прва ствар је искреност, и то бих упоредио са Филом Најтом, који је био оснивач „Најкија“, и у књизи „Уметност победе“, у којој себе назива патикар, износи искрену причу о томе шта значи направити један светски бренд. И Аца Лукас је брутално искрен, и његова књига је можда прва аутобиографија код нас која је тако отворена, јер су готово све досадашње служиле или да се неке ствари оправдају, или да се објасне – наводи Крстић.

На констатацију да је више од две деценије Лукас „брутално искрен“ у свим таблоидима и у емисијама телевизија са националном фреквенцијом, у којима његове изјаве и понашање превазилазе све цивилизацијске и грађанске норме, и да су његови агресивни и простачки наступи медијски већ толико експлоатисани, Крстић каже да је то „нешто друго“.

– Он у овој књизи говори о себи и како он види свој живот, а други квалитет те његове исповести је отвореност. Говори о проблемима са коцком, наркоманијом, алкохолом. Нема везе ако је о томе већ говорио на телевизији, јер у књизи износи много више детаља. Он је човек који је проблематичан, и то не скрива, и добијате потпуну слику његовог живота. Постоји ту и трећи квалитет, способност да се веома духовито обрачунава са самим собом, направио је много шала, пре свега на сопствени рачун – каже Крстић.

Аутобиографију „То сам ја“ Александар Вуксановић, алијас Аца Лукас, објаснио је речима да је „дошло време да се нешто стави на папир“, а написао је заједно са Вањом Булићем. Како је изјавио, Булић је једини човек који је могао да разуме оно што каже, да уобличи те речи на његов начин, који размишља као он, и који је Београђанин. На Булићу је било да догађаје из Лукасовог живота лепо поређа, и да све то добије смисао.

Директор позоришта – ћути!

Сви покушаји да од директора Позоришта на Теразијама Александра Ђаје Данас добије одговор како је промоција књиге Аце Лукаса уприличена баш на овој сцени, да ли је певач закупио овај елитни простор или га је добио гратис, као велики поклоник председника Вучића и његове странке, остали су безуспешни. Ђаја није одговарао на позиве и поруке Данаса.