Прочитај ми чланак

ТАКО ВРАЊЕ ПАМТИ: Срушили кућу Станише Стошића која је требало да буде музеј

0

508287_stanisastosic_ff

Родна кућа славног врањског певача Станише Стошића, у селу Врбово, недавно је срушена. Услед тешке материјалне ситуације, породица је била приморана да прода плац на коме се она налазила, а на том месту нови власник зида свој будући дом.

Тако је идеја поштовалаца Станишиног лика и дела, да кућа у којој се родио и одрастао буде претворена у музеј, отишла у неповрат, пише ОК радио.

Врањски Павароти, како су га звали, иако рођен у Врбову, које административно припада Владичином Хану, увек је био окренут Врању, и цео свој живот посветио је завичајним песмама.

После смрти, у центру Врања добио је трг са својим именом и споменик.
Станиши је од државе припала национална пензија, која се додељује успешним уметницима и спортистима, али која није наследна. Користио ју је само три месеца.

Родно село Стошића, налази се тик уз аутопут, на петнаестак километара, идући од Хана према Врању.

Мештани су веома поносни на свог најпознатијег стновника. И данас у Врбову живе Станишини блиски рођаци. Један од њих је и његов брат од ујака Јосиф Стевановић, правник у пензији.

Детињства и одрастања са Станишом Стошићем, он се радо сећа. Каже да је таленат за певање наследио од деде по мајци.

– Када су открили његов таленат за песму, нико од нас није веровао да ће толико далеко да догура, само из разлога што је био дете са села. Имали смо идеју да се кућа претвори у музеј. Надлежне институције културе нису имале слуха за тако нешто. Надали смо се да ће неко од њих, општина Владичин Хан, или можда Врање, откупити плац са кућом, али се то није десило – каже Стевановић.

И када су многи певачи под притиском комерцијализације музике поклекли током деведесетих, Станиша Стошић је као ретко ко остао веран народној изворној песми, иако то није било нимало исплативо.

За њим је остала породица. Супруга Љиљана није у могућностио да ради јер мора да брине о једном сину који је дете са посебним потребама, и да помаже другом који је студент.

Станишина удовица каже да је морала да прода кућу јер јој је то била једина шанса да дође до неких пара, како би помогла деци.

– Ја сам веома захвална Врању и Врањанцима што су Станиши подигли споменик, који је симбол онога што је он радио и за шта се залагао. Нисам била у ситуацији да ту нешто улажем, нити упозната да постоји идеја да се та кућа претвори у музеј. Да су прилике биле другачије, кућа је свакако могла да се преуреди у музеј. То би заиста била за нас велика част. Имала сам ја много тога што је Станиша добијао и освајао, оно чиме би се то опремило. Многе награде, признања, носачи звука, све је то могло да се смести у музеј. Сигурно би и мештани то припомогли и одржавали – каже Љиљана.

Но, ипак још нешто може да се учини. Недалеко од места где се родио Станиша Стошић, налази се заветни сеоски крст, где се мештани окупљају на Ивањдан, сеоску славу.

Јасмина Стаменковић, задужена за културу у Већу општине Владичин Хан, потврдила је да постоји спремност да се на тој локацији постави неко обележје које би сведочило о томе где је рођен један од великана српске изворне музике и можда најпознатији Врањанац после Боре Станковића, подсећа ОК радио.

(Блиц онлајн)