Тако је говорио Меша: Најгори људи су улизице које подржавају сваку власт

0

Рођен је 26. априла 1910. године у Тузли, где је и завршио основну школу и гимназију. У Београду је студирао српскохрватски језик на Филолошком факултету.

Мехмед Меша Селимовић, један од најчувенијих српских и југословенских писаца, убројен је и међу 100 најзнаменитијих Срба.

Његова дела обележила су једну књижевну епоху, а ми и данас посежемо за Мешиним ванвременским мудростима које је у њима оставио.

Пошто се налазимо у времену када свако гледа себе, пријатељ издаје пријатеља зарад личних инереса, а улизица је све више, издвојили смо један пригодан цитат којим је Меша мајсторски објаснио тип људи који се данас све више може видети у сваком друштву.


Овако је Меша писао о улизицама:

Улизице – то су за мене најгори људи на свету, најштетнији, најпокваренији.

Они подржавају сваку власт, они и јесу власт, они сеју страх без милости, без икаквог обзира, хладни као лед, оштри као нож, као пси верни свакој држави, као курве неверни сваком појединцу, најмање људи од свих људи.

Док њих буде нема среће на свету, јер ће уништити све што је истинска људска вредност.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!