Прочитај ми чланак

СВЕ СУ УНИШТИЛИ Природњачки музеј у Београду после 125 година престаје да постоји!

0

По свој прилици, Природњачки музеј у Београду, републичка установа културе од националног значаја, после 125 година трајања, у години када обележава свој јубилеј, престаће да постоји, можда већ до краја овог месеца!

Природњачки музеј, ФОТО: Printscreen

Prirodnjački muzej FOTO: Printscreen

Изгледа да Србији у „Златном добу“ више није потребна институција која је основана 19. децембра 1895. године на иницијативу највиђенијих и најобразованијих људи тога доба и која је међу најстаријим установама културе, науке и образовања, не само у Србији већ и на Балкану – рекла је Оља Васић, која је некада радила у овој установи.

Природњачки музеј чува непроцењиво природњачко покретно културно и научно наслеђе које обухвата око два милиона примерака стена, минерала, фосила, биљака и животиња, који сведоче о саставу, структури, распрострањењу и променама живог света у простору и времену.

– Збирке музеја су и непроцењиве за процену и предвиђање будућег развоја и опстанка природе у Србији. Која установа у Србији има знање, искуство, стручњаке, капацитете, компетенције, да настави досадашњу мисију Природњачког музеја – упитала је она, и додала: – Да заштити покретно природњачко културно наслеђе, акумилира знања о природи Србије и чува га у збиркама које су својеврсне централне базе података о укупној природи Србије и Балкана, и без којих се ниједна студија из области биодиверзитета, екологије или заштите природе не може сматрати потпуном нити релевантном, размени знања и искуства, на националном и међународном нивоу, са стручњацима и институцијама, кроз разне видове сарадње, шири и дели знања о природи у сврху образовања и уживања путем изложби, предавања, семинара, радионица, научно-популарних и популарних публикација намењених јавности, деци предшколског и школског узраста, студентима, особама са посебним потребама – навела је Васић, и констатовала да ако Србији не треба Природњачки музеј, можда треба грађанима!

Истог проблема дотакла се и Скупштина слободне Србије, која упозорава на исту ствар – да ће Природњачки музеј у Београду, ускоро (у години свог јубилеја), изгубити 125 годишњи статус значајне самосталне националне установе културе, науке и просвете.

– Одлучено је да се Музеј незаконски пребаци из надлежности Министарства културе у Министарство заштите животне средине и да се припоји Заводу за заштиту природе, чиме ће постати само једна радна јединица Завода, без других обележја и значаја. Покушаји успостављања дијалога са Министарством културе, како би се разјаснили разлози и намере, нису наишли на одзив. Стручна јавност није ни обавештена нити питана за мишљење о оваквој намери надлежних органа – навели су они, и додали:

Природњачки музеј је једна од пет првооснованих институција српске културе, установа високе академске, научне, образовне и историјске репутације, и као таква постоји у Закону о култури, Закону о културним добрима, свим досадашњим стратегијама развоја културе Републике Србије укључујући и актуелну за период од 2020. до 2029. године, у недавно расправљаном нацрту Закона о музејској делатности, па чак и у Закону о заштити природе, али и многим другим документима. Према садашњим плановима, Природњачки музеј ће изгубити статус самосталног музеја, а таква је замисао, чини се, донета напречац, без добре намере и доброг промишљања, а очигледно и без законске припреме – навели су.

Тражили смо одговор и објашњење и од Природњачког музеја, али и од Министарства културе и Министарства заштите животне средине, међутим, до објаве овог текста нису одговорили!