Прочитај ми чланак

Снима се филм о Гаврилу Принципу

0

(Курир)

Реч је о биографској драми о једној од најтрагичнијих личности и филм се неће фокусирати на атентат већ на личност самог Принципа, идеје и мотиве његових другова
gavrio-princip-vikipedija-1363268597-282571
Режисер Игор Тешић снимаће се филм о Гаврилу Принципу, члан тајне организације Млада Босна, који је извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију 28. јуна 1914.

Режисер, који се са сарадницима прихватио овог посла, каже да је истраживање за филм приведено крају, а тренутно ради на првој руци сценарија.

„Ово је само почетак посла и надам се да ће надлежне институције схватити озбиљност овог пројекта и дати нам неопходну помоћ“, рекао је Тешић.

Реч је о биографској драми о једној од најтрагичнијих личности са наших простора и филм се неће фокусирати на атентат већ на личност самог Принципа, идеје и мотиве његових другова.

„У овом филму искорачићемо из онога што је већини људи познато са часова историје из основне школе (наравно да нећемо моћи и без тога, али на тим стварима неће бити главни акценат). Причаћемо о мање познатим стварима. Причаћемо о данима и годинама након атентата. Говорићемо о одрастању и међугенерацијским сукобима, аскетизму и заљубљивању, вери и атеизму, свесним жртвама. Приказаћемо шта су били истински идеали тих тинејџера са почетка прошлог века. Говорићемо о Младој Босни као покрету српске омладине“, рекао је Тешић.

До сада је снимљен велики број филмова о Сарајевском атентату и покрету „Млада Босна“, али су се они већином бавили самим атентатом након чега би се прича завршавала.