ШНАЈДЕРКА, ВЕТЕРИНАР, ПРОФЕСОР… Ови српски глумци нису крочили на академију

0

Многе легенде српског глумишта заправо никада нису завршиле Академију, или су покушале, а нису прошле на пријемном.

Остварили су низ успешних филмских, телевизијских али и позоришних улога. Нација им се дивила због њихових талената, а они нсу имали диплому глумца.

FOTO: PRINTSCREEN

Многи успешни глумци млаже генерације такође нису дипломирали Факултет драмских уметности.

Павле Вуисић Павле Вуисић је некадашњи југословенски глумац. Глумом се активно бавио од 1950. године, а мало људи заправо зна да он није завршио Факултет драмских уметности. Студирао је право и све до почетка 50-их огледао се у новинарству (Радио Београд). Непуну сезону глумио је у Панчевачком позоришту, истовремено је статирао на филму Чудотворни мач (1950) Воје Нановића и безуспешно покушао да се упише на Академију.

Снимио је велики број филмова и телевизијских серија (тачно 177). Није имао формалног глумачког образовања. Био је глумац широког дијапазона, те глумио у разним улогама.

Миодраг Петровић Чкаља био је познати српски глумац и један од најистакнутијих комичара на овим просторима. Иако је глумио у многобројним култним филмовима и серијама, Чкаља је заправо завршио студије ветеринарске медицине Универзитета у Београду.

Рођена је као Радмила Миленковић, 8. фебруара 1926. у Крушевцу, ова изврсна глумица није живела у изобиљу, али топлину коју је добијала од мајке Цане била је довољна да њено детињство буде како је говорила срећно. – Крштена сам после седам година јер нису хтели да ме приме у школу док нисам била крштена. То је био услов за то време. То је било страшно. Мог млађег брата и мене тата није хтео да крсти, тада нисмо разумели зашто, ваљда из неких својих уверења. Мој отац је чак због тога морао да оде и да остави моју мајку са троје деце без игде ичега. Али мајке су увек мајке изборе се до краја. Ми смо имали једно лепо, сиромашно детињство. Оно је било топло, људски – присетила се давне 1992. године Радмила Савићевић за емисију „Вече са звездама“.

Радмила је завршила Женску занатску школу јер мајка није имала могућности да јој пружи школовање у гимназији у којој су ишла деца богаташа. Како је знала да јој не може приушти одлазак на студије, мајка ју је усмерила да заврши женску стручну спрему, како би имала свој занат и тиме обезбедила себи сигуран хлеб. Мајка је желела да Рада буде шнајдерка, и да јој, кад дође време, преда машину у мираз и уда је.

Неда Арнерић Глумица Неда Арнерић одиграла је низ запажених улога на филму, серији и позоришту. У свет глуме ушла је врло рано, а многи ће се изненадити када сазнају да није завршила Факултет драмских уметности.

Неда је са 16 година уписала Академију за позориште, филм, радио и телевизију у класи професора Миленка Маричића. Међутим, није завршила Академију јер је закон бранио да студенти прве и друге године снимају филмове и представе, а Неди су стизале бројне понуде које није могла да одбије.

Њени родитељи су инсистирали да буде факултетски образована јер су се плашили да неће имати од чега да живи када популарност прође. Зато је глумица загрејала столицу и 1980. године је дипломирала историју уметности на Филозофском факултету у Београду.

Зинаида Дедакин Зенеида се одлучила за глуму када је већ била оформљена личност. Није завршила глуму, већ се за борила и изборила из чисте љубави. Завршавала је школе преко Дадова и „Крсманца”, а прве професионалне кораке направила је у Народном позоришту у Зеници.

Прву прилику да покаже таленат стекла је у Народном позоришту у Зеници, те је као 26-годишњакиња била принуђена да напусти родни Београд у чијим театрима тада за њу није било места, и срећу потражи негде другде. И пронашла је. Симпатична куварица у Језиној кафани из „Породичног блага“ с временом је прошетала кроз различита занимања и ликове, где је сваком дала посебан печат. Сада је гелдамо у серији „Ургентни центар“.

Лука Рацо Лука Рацо је глумац млађе генерације који тумачи улогу Ристе у серији „Синђелићи“. 2013. године је дипломирао економију. Велику популарност код лепшег пола стекао је и захваљујући атрактивном физичком изгледу. 2012. године проглашен је за „Мистера Србије“.