Прочитај ми чланак

СЛИКАР ЧАЛИЈА О ИЗЛОЖБИ „МИРДИТА”: Да српски уметници величају Дражу у Приштини

0

Да ли је изложба „Мирдита“ пробни балон који ће да покаже како ће Србија и наша јавност реаговати на признање Космета, колико ту има сличности са провокацијом путем дрона од стране Албанца?

Зашто се изложба у центру Београда прави баш са албанским уметницима са Космета, као и о многим другим важним питањима из области културе и друштва ексклузивно за Србин.инфо прича академски сликар Зоран Чалија Чарли, који је пре 10 година успео да спречи исту овакву изложбу у центру Београда.

– Изложба „Мирдита“ нема никакве везе са уметношћу. Ово што ми доживљавамо у сред Београда, не би могли нигде да доживите на свету. Замислите да у Њујорку направе изложбу са Бин Ладеном? То је само у Србији могуће захваљујући невладиним организацијама које нам намећу неку другачију јавност и критеријуме. Пре десет година је иста оваква изложба била у организацији Борке Павићевић и њеног Центра за културну деконтаминацију, односно културну контаминацију мозга младих у Србији, за шта се издавајају огромне своте новца. Пре десет година на изложби не само да је Јашари представљен као јунак 20. века, већ је рад једног Шиптара приказао Албанца који држи ноге у лавору пуном крви и свира гусле, уз погрдну поруку о томе како Србе треба уништити – истиче Зоран у интервјуу за Србин.инфо.

О односу наше државе према култури, суноврату моралних и духовних начела, терористичким нападом на српски ум који траје више деценија, одусуству националне и културне свести, изопаченом мишљењу јавности, о томе зашто нам музеји не раде више од 20 година, зашто се родољубиве снаге у Србији третирају као крвожедне аждаје и сподобе, о вршењу нужде од стране члана удружења Ликовних уметника Србије пред пављином Цвијета Зузорић који је од националног значаја и да ли је то била најава за изложбу „Мирдита“ којом Шиптари покушавају да обележе 10 година независности у центру Београда…, прича за Србин.инфо академски сликар Зоран Чалија Чарли.