Прочитај ми чланак

СЈАЈАН ПРОВОД: 45. Сабор трубача на Златибору

0

Данас на Златибору почиње, а траје и сутра, 45. Сабор трубача са смотром народног стваралаштва, који се ове године одржава на Краљевом тргу. Богат културно-уметнички програм обележава овогодишње саборовање.

Првог дана манифестације на бини Краљевог трга у 19 часова наступају КУД “Златибор, фрулаш Ацо Марковић из Сирогојна, хармоникаш Миливоје Станић из Ужица, певачка група „ Шљивовица“ из Шљивовице и певачка група „Распевани Златибор“ из Рожанства. У 20:30 часова наступиће прошлогодишњи победник златиборског сабора дувачки оркестар Марка Глигоријевића из Бајине Баште. Затим ће, у 21 час, концерт одржати популарни певач Немања Стевановић .

Главни саборски дан је у недељу, када програм почиње трубачком будилицом од 8 часова, којом ће сви оркестри учесници „пробудити“ звуцима трубе госте и мештане Златибора и Чајетине. Од 18 часова је свечани дефиле дувачких оркестара. Такмичење трубачких састава западне Србије “Златиборе,мој зелени боре”, које је и предтакмичење за Драгачевски сабор у Гучи, почиње у 19 часова на Краљевом тргу.

У ревијалном делу тог програма наступају оркестри ‘’Браће Илић” из Пожеге и Мирослава Ђунисијевића из Ариља. Овогодишњи Сабор трубача у 21 час затвара певач Бењамин Салковић, познатији као Беца Фантастик.

Ову манифестацију, која је безмало пола века летња традиција Златибора, организује Спортски центар Чајетина, под покровитељством општине Чајетина и Туристичке организације Златибор.