Прочитај ми чланак

СЈАЈАН ПРОЈЕКАТ МЛАДИХ ЉУДИ! Снима се филм о „Кнезу Лазару“!

0

,КНЕЗ ЛАЗАР" је играно-едукативни филм који треба да прикаже живот кнеза Лазара од његовог рођења 1329. године до Косовске битке 1389. године. Циљеви филма су да буде саставни део уџбеника за основну и средњу школу, да буде од користи музејима, туристичким организацијама, Цркви, амбасадама широм света и Републици Србији као репрезентативни културно-историјски материјал. Жеља ауторске екипе овог пројекта је да сви Срби буду поносни на овај значајан историјски филм!

Кнез Лазар је једна од најзначајнијих историјских личности у богатој српској историји. Личност о којој су створени митови, легенде, чије је име постало синоним за слободу Срба. Живот и смрт кнеза Лазара су током векова постали мит, у коме људи више не раздвајају истину од фантазије, предање од историјских чињеница.

Играно-едукативни филм КНЕЗ ЛАЗАР прати живот кнеза Лазара Хребељановића од рођења, одрастања на двору цара Душана, преко венчања с Милицом и напредовања до кнеза, градње престоног града Крушевца, све до саме Косовске битке.

Филм је део мастер рада Марка Маринковића на Филозофском факултету у Новом Саду на одсеку историје.

План аутора је да се сними филм од 45 минута који концептуално наликује филмовима које ради History канал.

СИНОПСИС

Филм приказује живот кнеза Лазара кроз најбитније моменте од његовог рођења до Косовске битке.

Радња филма започиње његовим одрастањем и стицањем титула на двору цара Душана. Пратимо његово развијање као војника и посвећеност својим дужностима на двору уз потпуну преданост цару. Приказује се стварање љубави између Милице и кнеза Лазара што води ка благослову цара за њихово венчање.

Један део филма је посвећен изградњи средњовековног Крушевца као престонице и јачању Лазареве моћи у Србији и његову жељу да Србију опет начини снажном државом на Балкану. После успешне одбране од све чешће најезде турске војске кнез Лазар се спрема за коначни обрачун на Косову пољу.

БУЏЕТ – Колико треба и где се улаже овај новац?

Сваки динар који се добије за овај пројекат треба да покрије трошкове прављења филма. Нешто новца што је скупиљено од спонзора и нешто су сами аутори пројекта, из својих личних ресурса, потрошили на снимање промотивног видеа (тизера). За цео филм  је потребно минимум 40.000 евра како би све било завршено. Од будућих мецена се очекује 23.077 долара (Indiegogo тражи доларе за Србију) а остатак би било скупљено преко помоћи општине Крушевац, Епархије крушевачке, спонзорстава и других донација.

С обзиром да се ради на теми епохе и то средњовековне где је у Србији остало мало сачуваних остатака тврђава и грађевина аутори су приморани да улажу новац или у сценографију или у визуелне ефекте. Жеља филмскеекипе је и да у филму прикаже једну већу битку између српске и турске војске и ту ће требати доста статиста, витешке опреме, коња и визуелних ефеката. Све то може да се уради једино уз помоћ будућих добротвора!

Укратко где иде новац:

Препродукција – Да би се снимио филм потребно је неколико локација: двор цара Душана (спољашност), дворана цара Душана (унутрашњост), средњовековна трпезарија, двор кнеза Лазара и још неколико мањих локација. Такође треба да се направе или изнајме костими и да се припреми специјална шминка (браде, перике, вештачке ране, крв) како би сешто боље и верније приказао овај период српске историје. (30% од буџета треба да покрије ове трошкове).
Продукција – Треба да се покрије 14 дана снимања и ту спада изнајмљивање опреме (камера, расвета, звук), плаћање трошкова локација где снимамо, храна и пиће на снимању за глумце и екипу иза камере. (36% од буџета треба да покрије ове трошкове).
Постпродукција – У овој завршној фази треба да се покрију трошкове монтаже, обраде звука, компоновање музике, колор корекцију и визуелне ефекте како би све то изгледало што боље. Што више новца се прикупи и уложиу израду филма то ће филм изгледати професионалније. Постоји доста компликованих сцена, као што је на пример сцене битке или приказа двора цара Душана и кнеза Лазара, које ће се највише радити у постпродукцији уз помоћ визуелних ефеката. (21% од буџета треба да покрије ове трошкове).

Индигого и трошкови трансакције новца – 8%

Обезбеђивање награда за донаторе и слање награда – 5-7%

ВОЈИН ЋЕТКОВИЋ (ИМДБ линк: https://goo.gl/mmzykq)

Један је од најпознатијих српских глумаца. Рођен је у Крушевцу што га чини идеалним за лик старијег кнеза Лазара. Одиграо је преко 50 улога на филму и телевизијским серијама. Прославио се глумећи у серији Породично благо, а такође и у филму Зона Замфирова.

БИЉАНА НИКОЛИЋ (ИМДБ линк: https://goo.gl/bTxTCF)

Прославила се улогом у серији Породично благо и сви су је упамтили као Жаке. Такође је играла и у серији Агенција за СИС. Данас је чланица Крушевачког позоришта.

МАРТА БЈЕЛИЦА (ИМДБ линк: https://goo.gl/o5yWW1)

Млада и талентована глумица пореклом из Крушевца. Тек је на почетку своје глумачке каријере а већ глуми у неколико представа на сценама београдских позоришта. Како сама каже највише је поносна на улози у филму Отаџбина. Ускоро би требали да је гледамо и у филму Изгредници. Ради као асистент на Факултету драмских уметности.

МИЛОШ ЂУРОВИЋ (ИМДБ линк: https://goo.gl/ncmLE5)

Млад и талентован глумац рођен у Крушевцу. Глумио је у више кратких студентских филмова и позоришним представама за шта је добио награде за најбољу мушку улогу на Мојковачким филмским јесенима и за најбољег младог глумца на фестивалу у Вршцу. Најпознатији је по улози Гаврила Принципа у серији Бранио сам Младу Босну.

ГОРАН ДИМИТРИЈЕВИЋ – наратор

Презентер вести, новинар и преводилац. У периоду 1994-99. радио је као водитељ на Радију Б92. 2001. прелази на новоосновану ТВ Б92, где преводи и адаптира документарце у продукцији Би-Би-Сија и води Вести. Ове године је прешао да води вести на ТВ ,,Прва“.

МАРКО МАРИНКОВИЋ – редитељ, наставник историје

Ко је Марко, идејни творац овог пројекта?

Марко Маринковић је рођен 1991. године у Крушевцу. Дипломирао је основне студије историје на Филозофском факултету у Новом Саду 2014. године. Мастер студије историје дипломирао је 2015. године на тему ,,Филм у настави историје“. Од септембра 2015. године предаје историју и грађанско васпитање у ОШ ,,Јован Поповић“ у Крушевцу. Слободно време користи за бављење филмском уметношћу.  

Режирао је и писао сценарио за представу ,,HIP LOVE HOP“. У питању је тинејџерска љубавна прича са елементима хип хоп плеса. Премијеру је имала 2011. године у Крушевачком позоришту, а касније је неколико пута извођена на сцени Културног центра Крушевац.

Режирао је два музичка спота за бенд John Wayne који су били емитовани на МТВ Адриа.

До сада је реализовао један дугометражни играни филм ,,ПАЛИ АНЂЕО“, који је премијерно приказан на Фестивалу српске филмске фантастике у Београду. Своју инострану премијеру имао је на фестивалу GermanyAfterDark.

 

Последњи ауторски филм је краткометражни играни филм ,,НОЋНИ ЧУВАРИ”. Филм је имао премијеру на Фестивалу српске филмске фантастике у Београду где је освојио награду за визуелне ефекте. До сада је филм приказан на још десет фестивала широм света.

Поред филма о кнезу Лазару ради на телевизијској серији ,,Екс животе лимунова коро“.

АЛЕКСАНДАР ПАПАЈИЋ – продуцент

Александар Папајић је рођен 1975. год. у Бечу, Аустрија. Дипломирао је на катедри за филмску и ТВ продукцију Факултета драмских уметности у Београду, где је завршио и мастер програм Креативне ФТВ продукције. Учесник је летње филмске школе за location manager-a, коју је у организацији Српске филмске асоцијације водио Giles Edleston (филмови: Шерлок Холмс 1 и 2, Егзодус и др.). Дуги низ година ради на филму и телевизији, у сектору камере, продукције, организације. Као члан филмске екипе учествовао на пројектима: ,,Одисејев поглед“ (1994), ,,Два сата квалитетног програма“ (1995), ,,Купи ми Елиота“ (1998), ,,Апсолутних 100“ (2001), ,,Сиви камион црвене боје“ (2004), ,,Флерт“ (2005), ,,Ординација“ (2007), ,,Погребна пратња“ (2011), ,,Мамула“ (2013), ,,Аутопејзажи“ (2016).

НИКОЛА ЈЕРЕМИЋ – композитор

Никола Никита Јеремић је млади композитор из Шапца, који протеклих 5 година ради за многе компаније и студије из света филма и видео игара. За ово кратко време од како се бави музиком за мултимедије, успео је да сакупи око себе разноразне клијенте и сараднике као што су Bungie, CD Project Red Microsoft, Activision, BigFish Games, Mad Head Games, Little Green Men, Talking Wolf Productions, EON Sounds, Viktorija Film. Као млад студент је у три године, пет пута за редом, био награђен највишим признањима светског удружења аудио инжењера (The Audio Engineering Society). Најзначајнији радови су музика за видео игре Destiny 2, Starpoint Gemini Warlords, Adam Wolfe, франшизе Maze и Shadowplay, играни филмови као што су Mamula, Procep, Amanet, kratki filmovi Tata (за који је добио награду за најбољу музику), Night Line, Second Chance.

НЕНАД ЖИВАДИНОВИЋ – сценограф

Ненад Живадиновић рођен је у Скопљу. Средњу уметничку школу завршио је у Нишу 1973. године. На Академији примењених уметности, у Београду, дипломирао је 1978. године. Реализовао је око 50 позоришних представа. Добитник је више награда из области пројектовања: позоришне сценографије, конзервације мозаика и позоришног плаката. Живи и ради у Нишу као слободан уметник.  

ПОДРШКА – До сада су подржали:

Град Крушевац, Епархија крушевачка, Водовод Крушевац, Фабрика мазива – ФАМ, Слободна зона Крушевац, Филозофски факултет у Новом Саду, Завод за унапређење образовања и васпитања, Народни музеј Крушевац, Крушевачко позориште, Туристичка организација Крушевац


Аутори филма се посебно захваљује појединцима:

Радомиру Ђурићу, Јасмини Палуровић, Драгију Несторовићу, Породици Здравковић, Милутину Тасићу, Ратомирки Динић, Епископу крушевачком Давиду, Владици Петровићу, Зорану Спасићу, Свештенику Јовану Вуковићу, Предрагу Веслигају, Браћи Милосављевић-Интарзија, Породици Живић, Војкану Тасићу, Ивану Тасићу, Миљану Марковићу, Византији Почековац, Ненаду Величковићу, Породици Нагулић, Николи Ужаревићу, Сањи Сарић, Драгану Марковићу, Милошу Лазаревићу, Дандију Нешићу, Марку Буковцу, Милошу Војиновићу, Милану Дујовићу, Јелени Марковић

ЗА УПЛАТУ ПРЕКО PAYPAL-a  КЛИКНИТЕ ОВДЕ – paypal.me/markomarinkovic