Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ: Живимо у атмосфери страха и одстрела

0

Навикао сам на претње. Није ни први, а вероватно ни последњи пут да ми се неко тако обрати путем друштвених мрежа - каже за Данас глумац Сергеј Трифуновић, коментаришући претњу добијену на Твитеру у којој се, између осталог, помиње и обрачун оружјем.

Један од твитераша је, наиме, написао коментар са већ познатом реториком у којем се помињу речи „издајник, мафија, пиштољ, Саша Јанковић и Сергеј Трифуновић“, и уз низ увреда се закључује – „метком ћемо их, ако треба, зауставити без проблема“.

 

Трифуновића нису претерано забринуле ове претње, наводећи да би њима требало да се позабаве званични државни органи. Упитан има ли поверења у њих, иронично је одговорио:

– Апсолутно. Безрезервно верујем у наше правосудне органе. Немам разлога да им не верујем – рекао је Трифуновић. Он је последњи у низу јавних личности које су добиле отворене претње јер су означене као „издајници“.

– Уопште ме то не чуди. Студиозно се радило на томе да се креира атмосфера страха и одстрела – наглашава Трифуновић.

Та атмосфера достигла је кулминацију након убиства Оливера Ивановића и конференције за медије на којој се председник Србије Александар Вучић обрачунавао са неистомишљеницима, етикетирајући политичке противнике и новинаре, уз неизбежно цитирање твитова. Први на удару „патриотских“ снага био је уредник Бете Драган Јањић, који је добио низ претњи путем друштвених мрежа, само зато што је на Твитеру написао да је убиство Оливера Ивановића политички мотивисано.

„Драган Јањић, уредник новинске агенције Бета, дугогодишњи абонент непријатеља Србије је 10 минута после злочина оптужио Србију за убиство Ивановића. Презире Србију и све српско!“, гласио је један од твитова на који се надовезао следећи: „А је л вас интересује где станује? Податак је јавни…“ Након низа претњи, огласило се Независно удружење новинара Србије, које је саопштило да је безбедност Јањића угрожена, тражећи од надлежних институција да хитно реагују.

„Индикативно је да је хајка покренута спонзорисаним постом, што говори да се ради о организованој кампањи против Драгана Јањића. НУНС сматра да је за угрожавање безбедности Драгана Јањића саодговоран и Александар Вучић, председник Србије, који је на конференцији за медије, након убиства Оливера Ивановића, прозвао, између осталих, и Јањића“, навео је НУНС.

„Ти си издајник. Са вама се зна како треба“, речи су које је у пролазу добацио човек познат као екстремни десничар одборнику Локалног фронта у Краљеву Владану Славковићу. Он се, међутим, није задржао на вербалним претњама већ је и насрнуо на Славковића, док није интервенисала полиција.

– Улазимо у ситуацију да ће било ко под изговором државе и националних интереса моћи да вас нападне, не марећи за уставна права и слободу кретања и политичког деловања – рекао Славковић за Вајс.

Бивши председник НУНС-а Вукашин Обрадовић каже за Данас да у Србији постоји већ разрађени модел обрачуна са новинарима.

– Почиње се прозивком, најчешће од стране неког високопозиционираног страначког функционера, потом следи „разрада теме“ у таблоидима, и на крају је прави линч, уз увреде и претње, на друштвеним мрежама. Овај образац је јасно уочљив и у случају Драгана Јањића, само што се отишло корак даље, па се нуди заинтересованима и његова адреса. До сада се све завршавало на вербалним претњама али нисам сигуран да ће на томе и остати уколико се оваква пракса настави – наглашава Обрадовић, постављајући питање да ли је потребно да неко страда да бисмо схватили колико је опасан овај механизам притиска на новинаре.

Новинарка Тамара Скроза оцењује за Данас да је реторика у којој се користе речи попут „издајник“ опасна не само за оне ка којима је уперена, већ и за оне који је генеришу.

– Напетост у друштву коју таква реторика ствара се, не тако ретко, на крају олупа о главу управо онима који су се превише уживели у улоге јединих правоверних, исправних, чистих и вечитих, односно оних који су себи узели за право да суде, пресуђују и квалификују – истиче Скроза и додаје да све чешће јавне претње неистомишљеницима говоре у прилог тези да држава неће или не може да обезбеди сигурност грађана.

Претње њузовцима

„Данас ми је лик на Фејсбуку претио „службом“ и стрељањем на пролеће кад, како каже, избије срање на Косову“, написао је јуче новинар Њуз нета Мирослав Вујовић. Он није желео за Данас да коментарише ове, нимало безазлене претње. Њузовци су више пута до сада били мете напада на друштвеним мрежама, али никада оволико озбиљних да би њима требало да се позабаве полиција и тужилаштво.