Прочитај ми чланак

„Русија у Првом светском рату“

0
Zgrada istorijskog muzeja

Зграда Историјског музеја Србије, фото: Gajdario (Wikimedia)

У Историјском музеју Србије јуче је била отворена мултимедијална изложба под називом „Погледај рату у очи. Русија у Првом светском рату у филмским хроникама, фотографијама и документима“.

У питању је гостујућа тематска изложба, савремени музејски пројекат посвећен стогодишњем јубилеју Великог рата са којим ће, након великог успеха у Москви прошле године, моћи да се упозна и домаћа публика.

По замисли организатора поставка настоји не само да, историјски основано и на бази поузданих докумената, посведочи о Великом рату, његовим узроцима, главним догађајима и последицама, већ и да ода дужно поштовање руским и српским војницима, који су погинули на његовим фронтовима борећи се раме уз раме.

Аутори изложбе су тежили да „фотографском прецизношћу“ прикажу историју Првог светског рата као историјску драму библијских размера са њеним правим јунацима и антијунацима, са подвизима и издајом, са трагедијом милиона људи и са безбројним разарањима и страдањима.

Они су желели да истакну сећање на храброст и јунаштво милиона руских грађана који су страдали у годинама рата, рата за који се испоставило да је у Русији „заборављени рат“ и да коначно учине видљивим напоре које је Русија уложила у борбу са противником.

Без обзира на поднаслов „Русија у Првом светском рату“ организатори изложбе нису могли да не посвете пажњу Србији, која је историјски, духовно, културно, а у то време и династички била повезана с Русијом.

Краљевском Дому Карађорђевића и његовим везама с Домом Романова посвећен је посебан део изложбе, а обухвата јединствене фотографије представника обе династије, оригинална писма и дневнички записи.

Аутентични историјски документи, фотографије, уметничке слике, филмске хронике, звучни ефекти, аутентична музика из овог ратног периода и мултимедијални тематски чланци пружиће посетиоцима посебан „ефекат присуства“, али и могућност да стекну општу слику о Првом светском рату.

Неколико десетина „тач-скринова“ постављених у простору допринеће темељнијем упознавању са реалијама рата, док ће својеврсна „река времена“ приказана на неколико великих екрана пружити детаљну представу о томе како се рат одвијао.

Имајући у виду да је Први светски рат постао први рат у историји човечанства, чији је видљиви лик био у потпуној мери забележен у филмским хроникама и на фотографијама, предочени материјали, као један од главних извора, омогућиће посетиоцима да виде својим очима практично све стране рата, тј. да дословце „погледају рату у очи“.

Изузетно ретки архивски документи и фотографије, од којих се већина први пут појављује пред домаћом јавношћу, допринеће да се проникне у најскривеније тајне политичке борбе овог времена, да се завири у живот руске царске породице сакривен од туђих погледа и да се својим очима виде све страхоте рата и јунаштво његових учесника.

Изложба се композиционо састоји од четири главна дела: „Мир“, „Рат“, „Главни штаб“ и „Фронт“ и замишљена је у облику класичног позоришног чина или филма, који садржи пролог, главну радњу и епилог.

Контекст изложбе је логично грађен и историјски је утемељен: од доконог живота мирне Европе и Русије уочи рата – ка откривању узрока његовог почетка, реакције руског друштва на дешавања, хронике вођења борбених дејстава на различитим фронтовима и улоге Главног штаба врховног главног команданта у њима, пораста револуционарних расположења, неуспеха на фронту…

Изложба се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. У припреми и реализацији поставке учествовали су Министарство културе Руске Федерације, Министарство културе и информисања Републике Србије, Државни архив Руске Федерације, Федерална архивска агенција, Државни музејско- изложбени центар „РОСИЗО“ и Историјски музеј Србије.

Изложба ће бити отворена до 10. маја.

Танјуг