Прочитај ми чланак

РТС ПРЕДЛОЖИО: Почиње снимање игране серије о убиству Ђинђић – Сабља

0

Сваки човек у Србији има неки став о Зорану Ðинђићу. Свесни смо колико год да ова серија буде добра и квалитетна, сигурно ћемо са различитих страна наићи на осуду, напад и питања зашто се тиме бавите

Аутори популарне серије „Јутро ће променити све“ Горан Станковић и Владимир Тагић представили су на недавно завршеном Сарајево Филм Фестивалу свој пројекат у развоју – серију „Сабља“ о убиству премијера Зорана Ðинђића и добили ЦинеЛинк Драма награду у вредности од 10.000 евра.

(Фото: Јутјуб)

Прича ће се пратити из перспективе три лика – новинарке која истражује убиство, полицијског инспектора и младог члана криминалног клана који полако улази у тај свет и схвата да више из њега не мозе да изађе.

– Неће нам главни јунаци бити Ðинђић и људи око њега, већ ћемо кроз перспективу троје јунака покушати да саставимо мозаик о ономе што се дешавало за време самог атантата и онога што је уследило и да покажемо како је атентат утицао на наше животе, на целу земљу и регион – рекао је Станковић за Тањуг.

Goran Stanković Printskrin: Facebook/Jutro će promeniti sve

Пројекат је, како наводе аутори, започет на предлог РТС-а, са циљем да се настави заједничка сарадња после серије “Јутро ће променити све”.

– Тема се наметнула као нешто што би они желели да раде, а ми смо успели да пронађемо одговарајући угао да ту причу испричамо – објаснио је Станковић.

Фокус ће, према речима Тагића, бити на личним причама фиктивних јунака и бавиће се тиме како велики екстремни догађаји као што је атентат на премијера, државни удар и ванредно стање утичу на њихове животе.

– У том балансу између великих политичких догађаја и личних прича јунака градиће се наша прича – прецизирао је Тагић.

ЈЕДАН ОД ПРЕСУДНИХ ДОГАЂАЈА У СКОРИЈОЈ ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ

Станковић се присетио тог 12. марта 2003. године.

– Ја сам у то време имао 18 година, био сам у средњој школи и у тренутку када се то догодило, часови су прекинути, пуштени смо да идемо кући, нико није знао шта се десило. Био је колапс у граду, кренуо сам таксијем кући и на радију сам први пут чуо да је пуцано на премијера, 15 минута касније је саопштено да је он преминуо. У том тренутку возило испред нас је стало и возач је изашао и кренуо да се радује као да је реч о некој добијеној утакмици. То ми је један од страшнијих догађаја, док ја покушавам ту вест да примим, гледам човека који се томе радује из све снаге – испричао је Станковић и додао да сви у екипи имају сличну причу у вези тог дана и то је била полазна тачка.

Станковић и Тагић сматрају да је убиство Ðинђића један од пресудних догађаја у скоријој историји Србије, једна врста прекретнице, чије последице данас живимо.

– Никада нећемо знати како би Србија изгледала да се то није десило. Покушаћемо да изанализирамо шта је у том тренутку стало, шта је могло да се деси, у ком правцу је наше друштво могло да иде да се то није догодило и како је то могло да утиче на конкретне људе као што смо ми – каже Станковић.

ЂИНЂИЋ ЈЕ ЗА ЈЕДНЕ ХЕРОЈ, ЗА ДРУГЕ КРИМИНАЛАЦ

Највећи изазов представља, надовезује се Тагић, амбивалентан однос који читаво друштво и даље има према Ðинђићу, „врло комплексан начин на који се тај човек сагледава и радикални ставови које људи имају о њему, небитно да ли га идеализују и сматрају најбољом могућом опцијом за Србију или га сатанизују и представљају као криминалца“.

Vladimir Tagić Printskrin: Facebook/Jutro će promeniti sve

– Сваки човек у Србији има неки став о Зорану Ðинђићу. Свесни смо колико год да ова серија буде добра, квалитетна и оде дубоко у своје истраживање у потреби да се из свог тог хаоса и муља ископа нека суштина и универзална истина од које би требало нешто да научимо, сигурно ћемо са различитих страна наићи на осуду, напад и питања зашто се тиме бавите, шта вам то треба и ко вас плаћа да се том темом бавите – сматра Тагић.

На то су, додаје, спремни и свесни да им је неопходна одлучност и храброст да се суоче са тим.

Ðинђића види као врло комплексног човека, око кога је много контрадикторних ствари као око „сваког јунака вредног да се о њему прича прича“.

– Не можете једноставно да га објасните и наша идеја и није да ми представимо црно-белог човека, већ да покушамо да разумемо изазове са којима се тај човек суочавао и зашто је одлуке које је донео морао да плати својим животом – истакао је Тагић.

Не знају када ће кренути са реализацијом, јер све зависи од новца.

– Ова серија захтева другачију врсту истраживачког рада од “Јутра“. Захтева једну посвећеност, истрајност у фази која се дешава пре или паралелно са писањем сценарија. За озбиљан истраживачки рад је потребно и време и новац и ангажовање већег броја људи како би се сви аспекти наше државе 2003. добро размотрили и узели у анализу пре него што се неки искористе или не искористе у серији, а ту је и чињеница да се сама архитектура Београда много променила од 2003. тако да је то већ епоха, што поново захтева новац и студиозан и прецизан рад – објаснио је Тагић.