Прочитај ми чланак

Радош Бајић: Тасовац ми не да паре јер причам против власти

0

pol-RADOS-BAJIC_620x0

Редитељ Радош Бајић, који је прексиноћ публици премијерно приказао филм „Браћа по бабине линије“, тврди да га је стално критиковање власти дебело коштало, јер су све државне институције одбиле да финансирају његов пројекат. Радош је због тога подигао кредит и сву породичну имовину ставио под хипотеку.

– За овај филм ни један динар није одвојило Министарство за културу, Филмски центар нити РТС. Филм се 100 одсто финансира из потенцијала наше продукције и то није тајна. До средстава смо дошли тако што смо подигли кредит у банци и положили као хипотеку породичну имовину. Зато смо филм снимали у октобру, а у марту га већ пуштамо у дистрибуцију како бисмо покушали да вратимо банци кредит. То је тржишна економија у култури – јадикује познати редитељ, а преносе медији.

– Боље нам неће бити. Ови избори неће донети никакве промене, поново ће највише мандата добити СНС, због чега им желим све најбоље. Биће мало унутрашњег дизајнирања, поспремања стола, мало лево – мало десно. Србија ће ићи путем који нам је јасан и који већ видимо. То је пут неизвесности и страха од будућности – тврди Бајић.

– Разочаран сам министром Тасовцем и културном политиком Србије. Она не сме да буде елитистичка и повлашћена, већ мора да буде доступна свима. Ако погледате сајт Филмског центра, нећете наћи ниједно једино слово о филму „Браћа по бабине линије“, а на најављују се неки пројекти који су тек у фази израде сценарија. Како се то другачије зове, ако не дискриминација – пита се Радош Бајић, а преносе домаћи медији.

Извор: Вести