Прочитај ми чланак

Први смо гледали филм „Бојси у Београду“: Шта је Џон из „Мућки“ открио о Србији

0

Да ли му се више допала шљивовица или дуња, и шта је ватрени навијач Арсенала имао да каже о Звезди, сазнаћете у овом филму

Енглески глумац Џон Чалис, многима знан као Бојси из хит серије „Мућке“ (Онлy Фоолс анд Хорсес), посетио је овог јануара Београд са жељом да открије због чега је ова британска серија, која никакве везе са Србијом нема, толико популарна у нашој земљи.

А да заиста јесте уверила га је и чињеница да је овде примљен скоро као херој нације, јунак пред кога се сервиа само оно најбоље.

Од посете Белом двору, до Маракане, Храма Светог Саве и једног врло посебног музеја, пијуцкања ракије старе 12 година, дружења са гледаоцима и студентима енглеског језика, Бојси је био одушевљен и затечен у више наврата.

Изненадила га је историја Срба, нарочито прича о Светом Сави, затим тренуци у којима је могао да разуме наш енглески, питања која су више него директна, и можда више од свега то колико је пута морао да пољуби непознате људе.

– Срби се љубе по три пута. Никада се толико нисам изљубио у животу – коментарише у једном тренутку он.

Чалисово откривање српске престонице сачувано је у виду документарца „Бојси у Београду“, који ће се у продаји наћи од 4. септембра. Филм, који је Телеграф.рс међу првима могао да гледа, биће поучан и за многе Србе, чак и Београђане, који ће у тих 80 минута моћи да пропутују кроз велике и мале историје свог града и можда сазнају нешто што раније нису знали.

Све у свему – „Бојси у Београду“ јесте врло занимљив материјал не само за фанове „Мућки“, већ и за све оне који воле Београд.

Напокон, путовање кроз престоницу јесте Чалису дало одговор на питање које је тражио с почетка – због чега су „Мућке“ толико популарне у Србији? Да ли је томе разлог хумор, који је упркос огромним разликама у језику, па и култури, на неки начин истоветан? Или сама чињеница да су се догодовштине Дел Боја, Роднија, њихових деде и стрица толико пута репризирале на малим екранима да су многи уз њих и научили енглески?

Или је пресудан било тренутак у којем се серија први пут емитовала, тешке и туробне ’90-те? Или комбинација свега тога?

– Мислим да је највећи разлог што су „Мућке“ толико биле популарне у том делу света заправо у смеху, поготово у тим ужасним временима људима је требало да се ухвате за нешто и то је био шоу. Волели су ликове, поистоветили се с њима, смејали су се и зато осећали боље. „Мућке“ говоре о тешким стварима које се дешавају у животу људи, али када је обојено хумором, мање је тешко – испричао је, између осталог, глумац.

Погледајте трејлер за документарац „Бојси у Београду“, који је продуцирао и режирао Лазар Вуковић, а који ће бити објављен 4. септембра, те нам у коментарима јавите своје прве утиске.

Екипа Телеграф.рс. имала је прилику да у јануару разговарала са Џоном Чалисом, који нам је дао одговор и на једно врло занимљиво питање – да ли би пре купио југословенски ризлинг, албански радио или румунско вино од Дел Боја. Погледајте шта је одговорио: